Egypt prezradil, čo je za stenami Tutanchamónovej hrobky

TA3 ČTK
17.3.2016 12:53

Je takmer isté, že za múrmi hrobky faraóna Tutanchamóna v egyptskom Luxore sú dve doposiaľ neznáme miestnosti. Egyptské úrady priznali aj to, že sú v nich "organické a kovové materiály".

Egypt prezradil, čo je za stenami Tutanchamónovej hrobky
SITA/AP

Organické i kovové materiály

Informáciu priniesol egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damat, ktorý tak posilnil tvrdenie britského egyptológa Nicholasa Reevesa, že takýto utajovaný priestor existuje a mohol by skrývať hrobku kráľovnej Nefertiti. Ak by sa teória preukázala, bolo by objavenie miesta posledného odpočinku Nefertiti najvýznamnejším egyptským archeologickým objavom tohto storočia.

"Za dvoma múrmi sú podľa predbežných výsledkov röntgenového skúmania prázdne priestory. Nie sú ale úplne prázdne. Obsahujú organické a kovové materiály," povedal Damat na tlačovej konferencii v Káhire. Upresnil, že podľa japonského vedca, ktorý skúmanie riadi, sú výsledky isté na 90 percent.

Hrob nevlastnej matky?

Egypťania najprv preverovali na popud Reevesa severnú stenu hrobky infračerveným termografom a vlani ohlásili, že zistili rozdielnu teplotu jednotlivých častí steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Už jeho prvé výsledky vlani v novembri Britovu teóriu o hrobke Nefertiti posilnili.

Egyptológovia si nie sú istí, kde Nefertiti zomrela a kde je pochovaná. Najčastejšie sa hovorí o meste Arman, čo je 400 kilometrov severne od Luxoru, kde sa tiež našla jej busta. Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka menom Aton.

Je tiež považovaná za nevlastnú matku neskoršieho kráľa Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pred Kristom. Jej podobu zachytila ​​slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá je vystavená v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka nej sa Nefertiti stala synonymom krásy.

Tutanchamónov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bol takmer neporušený a obsahoval 5000 predmetov, vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok