Krajský súd zrušil Draxlerove rozhodnutia o Paneurópskej vysokej škole

TASR
31.5.2016 20:01

Krajský súd v Bratislave na pojednávaní rozhodol v prospech Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, keď zrušil všetky štyri rozhodnutia bývalého ministra školstva Juraja Draxlera a rozhodol o ich nezákonnosti. Na mimoriadnom brífingu to uviedol dekan fakulty práva Jaroslav Ivor.

Krajský súd zrušil Draxlerove rozhodnutia o Paneurópskej vysokej škole
SITA/Marko Erd

Škody nevyčíslili

Predmetné rozhodnutia z minulého roka sa pritom týkali pozastavenia akreditácie v študijnom odbore právo pre bakalárske, ako aj magisterské štúdium, voči ktorým PEVŠ podala žalobu.

„Inými slovami, v plnom rozsahu vyhovel našej žalobe. Chcem s uspokojením konštatovať, že sme po roku našich snáh dosiahli výsledok, ktorý sme od prvého dňa očakávali. Domnievam sa, že rozhodnutím pravda skutočne zvíťazila a my sme spokojní s rozhodnutím, ktoré na krajskom súde padlo,“ konštatoval Ivor.

Zároveň ale zdôraznil, že vtedajšie rozhodnutia bývalého ministra školstva PEVŠ veľmi poškodili, keďže znamenali zákaz prijímania študentov do prvých ročníkov bakalárskeho i magisterského štúdia. Účinnosť rozhodnutí z mája minulého roka bola síce na základe predbežného opatrenia súdu odložená a prijímacie pohovory pokračovali v septembri, niekoľkomesačná medzera v prijímaní študentov však spôsobila ich nižší počet, podľa odhadov ide o 30–40 percent.

„PEVŠ je súkromnou vysokou školou, pričom nie sme závislí od zdrojov zo štátneho rozpočtu. My zo štátneho rozpočtu nedostávame ani cent. My sme právnická osoba, ktorá sa musí správať podnikateľsky na trhu vysokoškolského vzdelávania,“ podotkol dekan. Preto rozhodnutie bývalého ministra školstva o pozastavení práv školy vnímali a vnímajú ako likvidačné rozhodnutie. Konkrétne škody však vedenie školy zatiaľ vyčíslené nemá.

Škola nedostatky odstránila

Vtedajší minister školstva Juraj Draxler začiatkom mája minulého roka pozastavil škole akreditáciu v odbore právo v dennej aj v externej forme štúdia, a to v prípade bakalárskych, ako aj magisterských študijných programov.

Minister vychádzal zo zistení akreditačnej komisie, ktorá na základe opakovaných podnetov iniciovala akreditáciu a zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol študijný program akreditovaný. Konkrétne išlo o to, že študijný program poskytovali na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie. Taktiež obsah študijného programu bol pozmenený a uskutočňuje sa inak, ako bol akreditovaný.

Škola nedostatky v krátkej dobe odstránila a niekoľkokrát sa obrátila na ministerstvo školstva, aby svoje rozhodnutie prehodnotilo a zrušilo. Po nekomunikácii zo strany rezortu školstva sa PEVŠ obrátila na Krajský súd v Bratislave.

Ten najprv v júli minulého roka rozhodol o odklade vykonania rozhodnutí ministerstva, aby mohla škola prijímať študentov do prvých ročníkov a nakoniec všetky rozhodnutia zrušila, okrem iného aj pre ich nezrozumiteľnosť, resp. nedostatok dôvodov. V súčasnosti plynie súdu zákonná lehota na vypracovanie písomného rozhodnutia, teda samotného rozsudku, ktorý bude doručený účastníkom konania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok