Cestujete ku hviezdam? Nezabudnite si uterák

SITA
25.5.2016 06:00

Prívlastkom recesistický sa označuje deň pripadajúci na 25. mája s názvom Deň uterákov, prípadne Uterákový deň (Towel Day). Pripomínajú si ho osobitne obdivovatelia britského spisovateľa Douglasa Noela Adamsa (1952-2001), a to nosením uteráka na viditeľnom mieste po celý deň.

Cestujete ku hviezdam? Nezabudnite si uterák
youtube.com/loveybunting

Oceňované sci-fi

Ide o odkaz na Adamsovo dielo Stopárov sprievodca galaxiou (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, H2G2). V tomto diele je uterák označený za najpotrebnejšiu vec, ktorú má mať so sebou každý medzihviezdny stopár. Od autorovej smrti v roku 2001 sa Deň uterákov stal pravidelnou medzinárodnou akciou.

Dielo Stopárov sprievodca galaxiou sa považuje za najvtipnejšiu sci-fi sériu na svete. Jedno zo slovenských vydavateľstiev pripravuje na koniec júna tohto roku prvýkrát vydať kultové dielo Douglasa Adamsa v jednom zväzku. Päťdielna "trilógia" má mať vyše 1000 strán.

Nepodliehajte panike

Anglický spisovateľ, esejista, humorista, satirik a dramatik Douglas Noel Adams sa narodil 11. marca 1952 a zomrel 11. mája 2001. Jeho najznámejšie dielo Stopárov sprievodca galaxiou pôvodne v roku 1978 odvysielali v Britskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (British Broadcasting Coroporation, BBC) ako rozhlasovú komédiu.

Autor potom svoje dielo rozpracoval do "trilógie" pozostávajúcej z piatich kníh a ešte za jeho života sa z nej predalo vyše 15 miliónov výtlačkov. V roku 2005 bol nakrútený aj rovnomenný film. Najdôležitejšia vec, na ktorú treba myslieť pri slávení tohto dňa, je: NEPODLIEHAJTE PANIKE (DON'T PANIC).

adamsss_0a000002-d4d8-a39f.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok