Francúzom dochádza palivo, štrajk blokuje sklady pohonných hmôt

TASR
23.5.2016 11:51

Zásobovanie čerpacích staníc vo Francúzsku dieselovým palivom i benzínom sa zhoršilo - ich nedostatok je citeľný už aj v samotnom Paríži a parížskej oblasti, informovala rozhlasová stanica France Info.

Francúzom dochádza palivo, štrajk blokuje sklady pohonných hmôt
SITA/AP

Štrajkujúcich bude viac

Nedostatok pohonných hmôt súvisí s pokračujúcim štrajkom zamestnancov skladov pohonných hmôt a rafinérií, ako aj štrajkom vodičov nákladných áut, ktorí blokujú brány do rafinérií. Ide o prejav protestu proti vládou presadeným zmenám v zákonníku práce.

Štrajkujúci momentálne v krajine blokujú päť veľkých skladov pohonných hmôt a šesť z ôsmich rafinérií. Podľa spoločnosti Total v súčasnosti je úplne alebo čiastočne bez zásob pohonných hmôt 400 z jej 2200 čerpacích staníc na území Francúzska. Medzi nimi je aj 76 benzínok v parížskom regióne a po 60 v Normandii a Bretónsku. Situácia je najhoršia na západe krajiny.

Televízia BFMTV informovala, že zásobovanie pohonnými hmotami v Paríži sa môže ešte zhoršiť, keďže svoj štrajk avizovali aj zamestnanci rafinérie v departemente Seine-et-Marne, ktorá zásobuje najmä metropolu a priľahlú oblasť.

Na benzín sa čaká

Experti v tejto súvislosti dokonca nevylúčili aj obmedzenia v objeme predávaných pohonných hmôt. K tomuto opatreniu pristúpili koncom uplynulého týždňa na severozápade a západe krajiny, kde do jedného auta dovolili natankovať len 30-40 litrov pohonných hmôt. V mnohých mestách je "norma" stanovená len na päť litrov. Vodiči pritom musia na benzín čakať hodinu i dve, a predtým ešte stráviť čas hľadaním čerpacej stanice, kde pohonné hmoty vôbec sú.

Premiér Manuel Valls vyhlásil, že Francúzsko má dostatočné zásoby, aby sa s blokádou vyrovnalo. "Máme situáciu plne pod kontrolou. Myslím si, že niektoré z rafinérií a skladov, ktoré boli zablokované, už nie sú alebo nebudú v nadchádzajúcich hodinách či dňoch," citovala ho v noci nadnes BBC. Štrajkujúci však na Vallsove slová reagovali vyhlásením, že sa nemienia vzdať, kým vláda neodvolá schválené zmeny v zákonníku práce.

Vláda túto novú reformu presadila 10. mája bez toho, aby o nej dala hlasovať parlamentu. Nový zákonník práce uľahčuje zamestnávateľom prepúšťanie a najímanie zamestnancov a znižuje ich pracovno-právnu ochranu. Štrajkujúci však nemajú bezvýhradnú podporu francúzskych motoristov. "Ak majú problém s vládou, nech svoje požiadavky adresujú jej, nech jej obsadia kancelárie... my už toho máme dosť. Toto poškodzuje všetkých, ničomu to neprospieva," uviedla vodička Christelle pre rozhlasovú stanice Europe 1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok