Protesty, násilie a štrajk nepresvedčili Hollanda, aby stiahol reformu

TA3 TASR
17.5.2016 22:12

Tisíce Francúzov vyšli do ulíc mnohých miest krajiny, aby dali najavo svoj nesúhlas s plánovanou reformou trhu práce. Dejiskami protestných akcií, ktoré sprevádzali i výtržnosti, boli nielen Paríž, ale napríklad aj Marseille, Toulouse, Grenoble, Nantes či Rennes.

Protesty výrazne ovplyvnili plynulosť železničnej dopravy, zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF totiž štrajkovali, čo sa dotklo dvoch tretín rýchlovlakov a troch štvrtín regionálnych vlakov v parížskej aglomerácii. Aj na medzinárodnom letisku v Paríži zrušili asi 15 percent plánovaných letov.

Pri demonštráciách zadržala polícia 87 ľudí. Od začiatku tejto vlny protestov, ktorá by podľa informácií tlačovej agentúry DPA, odvolávajúcej sa na odborárske zdroje, mala pokračovať už vo štvrtok, zadržali dosiaľ 1300 ľudí, 51 z nich už povolali v súdnej sieni na zodpovednosť, uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Francúzsky prezident Francois Hollande sa vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 nechal počuť, že neustúpi a napriek protestom trvá na kontroverzne vnímanej reforme. Vládne miesta od nej očakávajú viac flexibility pre podniky a viac pracovných príležitostí, kritici sa však obávajú zmenšenia práv pracujúcich. Už v stredu 18. mája chcú v Paríži demonštrovať i policajti, a to proti pouličným útokom na svojich kolegov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok