Úrady zverejnili prvé zábery trosiek padnutého lietadla

SITA TASR YOUTUBE
21.5.2016 13:51

Na fotografiách zverejnených egyptskými ozbrojenými silami sú trosky lietadla Airbus A320 z letu 804 spoločnosti Egyptair, ktoré vylovili zo Stredozemného mora 21. mája.

Prvé nálezy

Zábery umiestnené na facebookovej stránke armádneho hovorcu zachytávajú zrejme časti trupu havarovaného stroja, ako aj sedadlá, záchranné vesty a osobné predmety cestujúcich, informuje agentúra DPA.

Nález prvých trosiek, vrátane častí tiel a batožiny, hlásila armáda v piatok z oblasti vzdialenej od egyptského pobrežia približne 290 kilometrov. Agentúra AP uviedla, že jedna z odfotografovaných záchranných viest sa zdá byť nepoškodená, zatiaľ čo útržok látky na inom zábere môže pochádzať z detskej prikrývky alebo spacieho vaku.

Minister sa stretol s pozostalými

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault sa stretol s rodinnými príslušníkmi cestujúcich z egyptského lietadla, ktoré sa zrútilo vo štvrtok do Stredozemného mora počas letu z Paríža do Káhiry. Cieľom schôdzky v Paríži bolo informovať pozostalých po obetiach havárie o aktuálnom stave pátrania po zvyškoch zničeného airbusu, na ktorom sa podieľajú Egypt, Grécko a Francúzsko.

Ayraultov rezort uviedol, že okrem rodinných príslušníkov cestujúcich na stretnutie pozval aj veľvyslancov ďalších krajín, z ktorých cestujúci a členovia posádky pochádzali. Minister medzitým opätovne varoval pred špekuláciami o možných príčinách havárie.

Tragický let

Let egyptských aerolínií EgyptAir z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov vo štvrtok nadránom v časti Stredozemného mora medzi Gréckom a Egyptom. Vláda v Káhire v piatok oznámila, že haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky.

Do pátrania v oblasti havárie nasadilo Francúzsko dve lietadlá a jednu loď. Paríž navyše vyslal do Egypta troch expertov svojho úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd, aby pomáhali kolegom pri zisťovaní okolností tragédie.

Francúzski vyšetrovatelia potvrdili informácie, podľa ktorých boli krátko pred zrútením egyptského airbusu do mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška. Z týchto údajov však podľa nich zatiaľ nie je možné vyvodzovať žiadne závery. Egyptský minister civilného letectva Šaríf Fathí označil ešte vo štvrtok možnosť teroristického útoku za pravdepodobnejšiu než možnosť technického zlyhania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok