Na palube egyptského lietadla bol pred pádom dym, potvrdili úrady

TA3 TASR
21.5.2016 11:28

Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd potvrdil informácie, podľa ktorých boli krátko pred zrútením egyptského lietadla do Stredozemného mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška.

Detektory ho zachytili

Podľa vyjadrenia hovorcu Sébastiena Bartheho odoslal automatický systém lietadla pozemným zariadeniam správy nasvedčujúce prítomnosti dymu na viacerých miestach. Detektory ho zachytili niekoľko minút pred tým, ako let EgyptAir číslo 804 z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov, príčina je však zatiaľ neznáma.

Prijaté automatické hlásenia podľa Bartheho "vo všeobecnosti znamenajú vypuknutie požiaru""Nevyvodzujeme z toho žiadne závery. Čokoľvek navyše sú len číre dohady," doplnil hovorca francúzskeho Úradu pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva.

Pátranie po čiernych skrinkách

Špecializovaný internetový portál The Aviation Herald zverejnil v piatok informácie, podľa ktorých detektory v havarovanom lietadle zaznamenali krátko pred stratou kontaktu dym v priestoroch toalety, čo môže znamenať, že na palube vypukol požiar.

Pátracie tímy našli prvé dôkazy o páde stroja necelých 300 kilometrov od Alexandrie. Objavili časti lietadla, batožinu aj ľudské pozostatky. To najdôležitejšie - čierne skrinky s letovými záznamami - však stále nenašli. Aj preto sa o príčinách tragédie stále len špekuluje. Pád stroja z výšky viac ako desať kilometrov mohla spôsobiť technická porucha, chyba pilota, aj teroristický útok.

Leteckí experti sa začali podrobnejšie zaoberať údajmi z identifikačného systému lietadla, ktoré ukázali, že elektronické detektory pred haváriou zaznamenali dym na palube. Systém ACARS posiela pomocou satelitov a rádiofrekvencií z lietadla na zem krátke automatické hlásenia, ktoré sa týkajú porúch a anomálií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok