Bývalý šéf daniarov sa pre kolaps systému postavil pred súd

TA3 TASR
18.5.2016 12:41

Exšéf daniarov Miroslav Mikulčík stojí pred súdom. Podľa obžaloby je zodpovedný za kolaps informačného systému KONS, vďaka ktorému vznikli štátu miliónové škody.

Systém vraj fungovať mohol

Čítaním listinných dôkazov na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom Daňového riaditeľstva Miroslavom Mikulčíkom z obdobia vlády Ivety Radičovej. Prokuratúra ho obžalovala z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Má byť zodpovedný za nefunkčnosť informačného systému KONS, ktorý mal podľa pôvodného zámeru sprehľadniť systém výberu DPH a ďalších daní. V dôsledku jeho nefunkčnosti mali štátu vzniknúť miliónové škody.


Mikulčík je stále presvedčený, že systém fungovať mohol. "Ja som sa vyjadril viackrát, je veľká škoda, že sa zastavilo to, čo sme začali a čo bolo základom nejakej zmeny v daňovej správe. To je všetko. Určite to bolo funkčné a mohlo to fungovať," povedal novinárom pred začatím súdneho pojednávania.

Mikloš ho splnomocnil

Podľa prokurátorky je predmetom obžaloby skutočnosť, že obžalovaný Mikulčík, ako riaditeľ daňového riaditeľstva, bol splnomocnený vtedajším ministrom financií Ivanom Miklošom k podpisovaniu ďalších zmlúv a dodatkov, ktoré vychádzali z pôvodnej zmluvy s IBM pre úpravu a konsolidáciu daňového systému daňového riaditeľstva.

"Dodatok číslo dva popísal napriek tomu, že bol pre Slovenskú republiku veľmi nevýhodný, pretože v tomto dodatku sa IBM zaviazalo dodať pre potrebné úpravy daňového systému iba špecialistov, ktorí už ďalej nezodpovedali za výkon týchto prác. Potom nastalo to, že k 1. 1. 2012 došlo ku kolapsu daňovej správy ako takej," povedala. Ako uviedla, štátu tak mala vzniknúť škoda približne 6.208.000 eur.

Ona samotná pritom pôvodné uznesenie o vznesení obvinenia Mikulčíkovi zrušila. "Najprv bolo trestné stíhanie vo veci, potom bolo vznesené obvinenie, to vznesené obvinenie bolo na základe dôkazov, ktoré som v tom čase nepovažovala za dostatočné zrušené na základe sťažnosti obvineného a neskôr už boli zabezpečené také podklady, ktoré teda odôvodnili aj vznesenie obvinenia," vysvetlila.

Samotné konanie v tejto veci sa však už chýli k záveru. "Momentálne sa čítajú listinné dôkazy, myslím si, že obhajoba bude navrhovať ešte nejakých svedkov, a potom by mohli nasledovať záverečné reči," doplnila. Posúdiť situáciu však môže len súd, ktorý aj vyhlasuje dokazovanie za skončené.

Hrozí mu až 15 rokov

Obžalovaný svoju vinu v minulosti jednoznačne odmietal. "Jednotlivé fakty a čísla začínajú vo mne vyvolávať podozrenie, že za bezdôvodnou kriminalizáciou mojej osoby stoja v minulosti stratené zákazky a prípadne aj snaha podsvetia naďalej profitovať na kruhových obchodoch s DPH," tvrdil Mikulčík v máji 2013 v stanovisku.

Systém KONS mal totiž podľa neho sprehľadniť systém výberu DPH aj ďalších daní, ktorý sa podľa neho v tej dobe ocitol v "katastrofálnom a veľmi ľahko zneužiteľnom stave". "Všetci sme svedkami rafinovaného, prepracovaného a sofistikovaného okruhu podvodov najmä pri DPH, ktoré starý systém spracovania daní nebol schopný odhaľovať a uspokojivo riešiť," upozorňoval.

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému pre tento trestný čin trest odňatia slobody v dĺžke trvania 10 až 15 rokov.
Pojednávanie súd odročil na termín 21. a 22. júla 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok