Egypt odsúdil na trest smrti šesť ľudí, sú medzi nimi novinári

TA3 ČTK
7.5.2016 16:22

Súd v Káhire odsúdil na smrť šesť údajných spolupracovníkov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího za špionáž pre Katar. Sú medzi nimi aj traja novinári, vrátane jedného Jordánca.

Tajné dokumenty Kataru

Rozsudky smrti môže súd zrušiť 18. júna po konzultáciách s egyptským veľkým muftím, ktorého názor ale nie je pre súd záväzný. Predbežné rozsudky smrti dostali obžalovaní za to, že za vlády prezidenta Mursího údajne odovzdali Kataru tajné dokumenty týkajúce sa národnej bezpečnosti.

Ich kópie podľa súdu dali dvom zamestnancom katarskej televízie Al-Džazíra a nemenovanému dôstojníkovi katarskej rozviedky. Al-Džazíra odmieta, že by niekto z jej zamestnancov spolupracoval s Mursího vládou.

Všetci traja odsúdení novinári dostali tresty v neprítomnosti. Ide o šéfa spravodajstva arabského kanála Al-Džazíry Ibráhíma Muhammada Hilala, ďalšieho novinára tejto televízie Jordáncov Ala Umara Muhammada Sablana a reportéra egyptských internetových občianskych novín Rassd news Asmaa Muhammada Chatíba.

Verdikt nad Mursím odložený

Vynesenie verdiktu nad Mursím bolo opäť odložené, na 18. júna, čo podľa egyptského denníka al-Ahram znamená, že exprezident zrejme najvyšší trest nedostane. Mursí bol ale už v troch iných procesoch odsúdený na trest smrti, doživotie a k 20-ročnému väzeniu.

Muhammad Murs zvíťazil s podporou islamského Moslimského bratstva v roku 2012 v prvých demokratických prezidentských voľbách po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 ale Mursího zvrhol vojenský puč, ktorý viedol súčasný prezident Abdal Fattah Sísí.

Katar bol Mursího zástancom a Egypt preto viní túto krajinu z podpory teraz zakázaného Moslimského bratstva. Túto sunnitskú organizáciu považujú od vlaňajška niektoré krajiny za teroristickú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok