Egyptský prezident vyzval ľud, aby bránil krajinu pred protestmi

TASR TA3
25.4.2016 21:17

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval obyvateľov, aby bránili svoju krajinu a jej inštitúcie pred plánovanými protivládnymi protestmi. Sísí v televíznom prejave uviedol, že snahy o destabilizáciu Egypta neuspejú, ak bude krajina držať pospolu, informovala stanica BBC.

Zákaz zhromažďovania sa

Po celej krajine bola posilnená bezpečnosť a úrady varovali, že s demonštrantami naložia prísne. Protesty pripravujú ľavicoví aktivisti a to napriek tomu, že v krajine platí zákon zakazujúci nepovolené zhromažďovanie sa.

Podľa pozorovateľov vzrástla nespokojnosť egyptskej verejnosti so Sísího politikou pre slabé ekonomické výsledky a prípady údajného zneužitia moci bezpečnostnými silami.

Narušenie verejného poriadku

Situácia sa zhoršila tiež v dôsledku nedávnej dohody medzi Egyptom a Saudskou Arábiou, na základe ktorej sa Káhira zriekne suverenity nad dvoma ostrovmi v Červenom mori v prospech Rijádu. Sísí svoje rozhodnutie obhajuje tým, že inkriminované ostrovy Sanáfír a Tírán vždy patrili Saudskej Arábii.

Protesty sú naplánované na sviatok pripomínajúci výročie stiahnutia sa Izraela zo Sinajského polostrova v roku 1992. Ministerstvo vnútra varovalo, že "bezpečnostné sily s extrémnou tvrdosťou potlačia akýkoľvek pokus o narušenie verejného poriadku", dopĺňajú francúzske médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok