Zväčšia Pellegrinimu kompetencie? Novela sa dostala do druhého čítania

TA3 TASR SITA
27.4.2016 10:25

Novela takzvaného kompetenčného zákona je v parlamente v druhom čítaní. Poslanci Národnej rady ju hlasovaním odobrili.

Zastreší eurofondy aj informatizáciu

Na základe kompetenčného zákona by mal mať podpredseda vlády pre investície Pellegrini väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať by mal aj novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Norma má byť účinná od 1. júna a po novom sa ňou vymedzia kompetencie pre oblasti riadenia, koordinácie a dohľadu nad využívaním finančných prostriedkov z eurofondov, investícií a informatizácie. Posilnené kompetencie má vicepremiér pre investície vykonávať v rámci novovytvoreného ústredného orgánu štátnej správy.

"Výkon navrhovaných kompetencií vyžaduje, aby boli centralizované na úrovni jediného subjektu s právnou subjektivitou, keďže doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov," zdôvodňuje vláda v návrhu.

Beblavý: Má to všetky znaky ministerstva

Posilnenie kompetencií podpredsedu vlády vytvorí v skutočnosti pre Pellegriniho ministerstvo, tvrdí opozičný poslanec Miroslav Beblavý.

"Má to všetky znaky ministerstva, len iný názov," zdôraznil poslanec v rámci diskusie k návrhu novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže o takzvanom kompetenčnom zákone. Na základe novely má podpredseda vlády pre investície Pellegrini získať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať má aj novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Podľa Beblavého tak preto, aby nevzniklo ďalšie ministerstvo, čo by sa stalo predmetom verejnej kritiky, sa vlastne vytvára ministerstvo bez tohto názvu. V tejto inštitúcii však bude podľa poslanca ešte jedna úroveň riadenia, aby sa dalo obísť, že ide o ministerstvo. Na čele úradu bude totiž ešte vedúci, ktorého bude riadiť Pellegrini.

"V skutku blahoželám k tomuto aj manažérskemu aj úspornému politickému prístupu, ktorý ste vytvorili," dodal Beblavý. Má to však podľa neho aj jednu výhodu oproti štandardnému ministerstvu. Na Slovensku totiž na rozdiel od iných krajín podpisujú dokumenty ministri. V prípade podpredsedu vlády Pellegriniho ich však bude podpisovať vedúci úradu, lebo on bude štatutárom úradu.

"To znamená, že za všetky trestné činy, za všetky nehospodárne vynakladania prostriedkov, za všetky 'prúsery' v eurofondoch a informatizácii bude zodpovedný tento človek a podpredseda vlády Pellegrini bude mať minimálne právne čisté ruky," opísal Beblavý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok