Rómku sterilizovali proti jej vôli, súd jej priznal tisícky eur

ČTK
25.4.2016 16:38

Súd priznal odškodné vo výške 16.597 eur rómskej žene, ktorú v roku 1999 bez jej súhlasu sterilizovali v nemocnici na východe krajiny. Zdravotnícke zariadenie sa proti rozsudku odvolalo, informovala Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá žene sprostredkovala bezplatnú právnu pomoc.

Rómku sterilizovali proti jej vôli, súd jej priznal tisícky eur
TASR

Zvrat nastal v roku 2009

Spomínaný verdikt košického okresného súdu bol v tomto prípade vynesený už vo februári. Žene bola vykonaná sterilizácia počas predčasného pôrodu. Žalobu, v ktorej sa sťažovala, že zákrok bol vykonaný bez jej súhlasu a požadovala odškodné, podala v roku 2005.

Súdy žalobu najskôr zamietli, zvrat v prípade nastal v roku 2009, kedy sa jej zastal ústavný súd. Súd prvej inštancie potom v spore rozhodol v roku 2011, odvolací súd o dva roky neskôr ale verdikt z dôvodu nízkeho priznaného odškodného vo výške 1500 eur zrušil.

Bola v ohrození života?

V novom procese už okresný súd žene v plnej miere vyhovel. "Potešilo ma, že po viac ako desiatich rokoch som sa konečne dočkala zadosťučinenia. Hoci peniaze mi moje zdravie a to, čo som pretrpela, nevrátia, je podľa mňa dôležité, aby sa ženy ako ja žiadali väčšiu spravodlivosť" uviedla poškodená žena.

Nemocnica sa na súde obhajovala tým, že sterilizácia bola vykonaná z dôvodu ohrozenia života ženy. Súd ale v súlade s rozhodovacou praxou Európskeho súdu pre ľudské práva potvrdil, že sterilizácia nie je zákrok, ktorý by zachraňoval život pacientky.

Témy: Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok