Bývalý albánsky premiér vyzval krajanov, nech sa vyzbroja

ČTK
21.4.2016 22:16

Bývalý albánsky premiér a prezident Sali Berisha vyzval spoluobčanov, aby sa vyzbrojili, pričom vládu obvinil zo zlyhania v boji s kriminalitou.

Bývalý albánsky premiér vyzval krajanov, nech sa vyzbroja
SITA/AP

Spojenie s organizovaným zločinom?

V prejave prednesenom v parlamente podľa agentúry AP obvinil kabinet socialistického premiéra Ediho Ramy zo spojenia s organizovaným zločinom a vyčítal mu, že v krajine neexistuje verejný poriadok ani bezpečnosť.

Berisha pred Ľudovým zhromaždením vyzval poslancov na schválenie zákona, ktorý by umožnil vlastníctvo zbraní. Súčasné právne predpisy v Albánsku niečo také nedovoľujú a ich porušenie môže byť potrestané až desiatimi rokmi väzenia.

"Vyzývam ich (občanov), aby sa vyzbrojili," vyhlásil podľa AP Berisha, ktorý po neslávnom výsledku svojej Demokratickej strany vo voľbách v roku 2013 nielen musel opustiť kreslo predsedu vlády, ale zároveň odstúpil z čela PD.

Vláda vraj využíva zločincov

Smerom k vláde zároveň predniesol vyhrážku: "Ak si ako zločinecká organizácia myslíte, že budete terorizovať opozíciu a občanov, zaručujem vám, že opozícia a občania sú pripravení sa proti vám postaviť všetkými prostriedkami, takže nenájdete žiadnu dieru, kde by ste sa schovali."

Nedávne zatknutie hlavy jedného kriminálneho gangu sa stalo dôvodom opätovného vzájomného osočovania táborov oboch hlavných politických strán v krajine. Obviňujú sa z napojenia na podsvetie a z využívania pomoci zločincov, najmä počas predvolebnej kampane.

Berisha musel v roku 1997 odstúpiť z prezidentského úradu po ľudovej vzbure a niekoľko mesiacov trvajúcej anarchii, ktoré prepukli po tom, čo veľká časť Albáncov prišla o celoživotné úspory kvôli pyramídovým hrám špekulatívnych spoločností. Takmer všetky zbrojné sklady armády vtedy vyrabovali a veľa z týchto zbraní zostalo medzi ľuďmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok