Rozprava k programovému vyhláseniu vlády: Opoziční poslanci nešetrili kritikou

TA3 SITA TASR
19.4.2016 10:07

Celkovo 12 poslancov z opozície sa vystriedalo za rečníckym pultom v rokovacej sále parlamentu v rámci rozpravy k programovému vyhláseniu vlády . Počas deviatich hodín podrobili vládny program kritike, koaliční poslanci zatiaľ reagovali cez faktické poznámky.

Rozprava bude pokračovať v stredu

Do rozpravy bolo na začiatku písomne prihlásených 42 členov snemovne, vrátane viacerých koaličných, ďalšie prejavy prídu na rad v stredu ráno. Po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. V rozprave môžu kedykoľvek vystúpiť aj členovia vlády, tentokrát to nakrátko využil minister financií Peter Kažimír.

Pred štyrmi rokmi sa začala debata o programovom vyhlásení jednofarebnej vlády Smeru 2. mája, hlasovalo sa až 15. mája. Do rozpravy sa vtedy prihlásilo celkovo 62 poslancov, diskusia trvala zhruba 30 hodín čistého času.

Aktuálny vládny program od pondelkového večera prerokovali parlamentné výbory, ktoré PVV odobrili, odporučili ho schváliť v pléne a novej vláde vysloviť dôveru. Po skončení debaty tak príde na rad hlasovanie o vyslovení dôvery v podobe odobrenia programového vyhlásenia vlády. Koalícia potrebuje aspoň 76 hlasov, štyri vládne strany ich majú spolu 81.

Stav školstva veľkou výzvou

Súčasný stav slovenského školstva, a to tak regionálneho ako aj vysokého, považuje dokument za veľkú výzvu. Zlepšenie tohto stavu si vyžaduje zásadné vnútorné aj vonkajšie systémové zmeny a vláda je odhodlaná ich pripraviť a začať neodkladne uskutočňovať.

Návrh týchto zmien sformuluje vláda do konca roku 2016 v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. Vláda zabezpečí výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva, spojené so zásadnými vnútornými zmenami systému školstva. Vláda podľa programového vyhlásenia chce do roku 2020 dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

Do programového vyhlásenia sa dostal projekt zameraný na dosiahnutie čo najväčšej hodnoty za vynaložené verejné zdroje. V prvom kroku sa má uskutočniť revízia zameraná na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu verejnej správy, ktoré predstavujú 40 percent výdavkov verejnej správy. Čakacie lehoty na zdravotné a ošetrovateľské výkony by sa mali skrátiť a definovať by sa mali maximálne lehoty v nemocniciach.

Pacient na prvom mieste?

V oblasti zdravotníctva si vláda dala pacienta na prvé miesto, zamerať sa chce aj na transparentnosť, efektívnosť a účelnosť, dôstojnosť povolania či rozvoj, obnovu a modernizáciu. Znížiť by sa podľa Pellegriniho mala daň z príjmov právnických osôb na 21 percent zo súčasných 22 percent. Zrušiť sa má tiež daňová licencia, teda poplatok, ktorý museli spoločnosti platiť aj v prípade vykázania straty, a to počnúc rokom 2018.

Vláda chce prispieť k vytvoreniu ďalších 100-tisíc pracovných miest a k zníženiu nezamestnanosti pod 10 percent. Predseda parlamentu Andrej Danko po tom, ako Pellegrini predstavil programové vyhlásenie vlády a žiadosť o vyslovenie dôvery, prerušil rokovanie druhej schôdze národnej rady, aby dokument prerokovali výbory národnej rady.

Rozprava o programovom vyhlásení vlády spravidla trvá niekoľko dní, rokovanie o programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej si vyžiadalo päť dní, o programe druhej vlády Roberta Fica diskutoval parlament takmer dva týždne. Vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok