Parlament sa po hádkach dostal aj k programovému vyhláseniu

TA3 SITA TASR
18.4.2016 16:14

Vláda žiada parlament o dôveru. Namiesto Roberta Fica, ktorý je v nemocnici po minulotýždňovej srdcovej slabosti, predniesla programové vyhlásenie jeho dvojka - vicepremiér Peter Pellegrini.

Vychádza z programových priorít

Kľúčovou témou aktuálnej schôdze je programové vyhlásenie, s ktorým sa vláda uchádza o dôveru parlamentu. Parlament sa k nemu dostal po niekoľkohodinovej búrlivej diskusii medzi koalíciou a opozíciou.

Kabinet schválil programové vyhlásenie minulý týždeň. Dokument vychádza z programových priorít novej vlády na roky 2016 až 2020, ktoré boli už skôr dohodnuté koaličnými partnermi.

 

Pacient na prvom mieste

Vláda podľa programového vyhlásenia chce do roku 2020 dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Do programového vyhlásenia sa dostal projekt zameraný na dosiahnutie čo najväčšej hodnoty za vynaložené verejné zdroje. V prvom kroku sa má uskutočniť revízia zameraná na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu verejnej správy, ktoré predstavujú 40 percent výdavkov verejnej správy.

Znížiť by sa podľa Pellegriniho mala daň z príjmov právnických osôb na 21 percent zo súčasných 22 percent. Zrušiť sa má tiež daňová licencia, teda poplatok, ktorý museli spoločnosti platiť aj v prípade vykázania straty, a to počnúc rokom 2018.

Čakacie lehoty na zdravotné a ošetrovateľské výkony by sa mali skrátiť a definovať by sa mali maximálne lehoty v nemocniciach. V oblasti zdravotníctva si vláda dala pacienta na prvé miesto, zamerať sa chce aj na transparentnosť, efektívnosť a účelnosť, dôstojnosť povolania či rozvoj, obnovu a modernizáciu. Vláda chce prispieť k vytvoreniu ďalších 100-tisíc pracovných miest a k zníženiu nezamestnanosti pod 10 percent.

Poslancov rozdelili výbory

Druhá schôdza parlamentu sa začala ostrými výmenami názorov. Poslancov rozdeľovala najmä téma obsadenia parlamentných výborov. Opozícii nevyhovoval pomer strán ani zaradenie niektorých poslancov. 

Opozícia vyčítala koalícii, že zaradenie poslancov ako sú Miroslav Beblavý do Zahraničného výboru je ako "za trest". Nebudú takto môcť využiť svoju odbornosť. Opozícia neuspela a presun Beblavého do Finančného výboru schválený nebol. 

Diskusia bola od začiatku schôdze mimoriadne ostrá, Daniel Lipšic napriek nesúhlasu predsedu parlamentu Andreja Danka opäť vytiahol kauzu bytov Ladislava Bašternáka.  Igor Matovič sa hádal s Dušanom Muňkom, ktorý ho obvinil, že predal svoju firmu bielemu koňovi. Šéf OĽaNO sa pustil aj do Bélu Bugára, ktorého prirovnal k Štefanovi Harabinovi.

 

Kto je väčší patriot

Parlamentom v úvode neprešli ani návrh na pravidelnú štátnu hymnu ani minúta ticha za Jozefa Tisa. Otváranie schôdzí štátnou hymnou navrhoval poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský. Národná rada jeho procedurálny návrh zamietla.

Rovnako neuspel poslanec za OĽaNO-NOVA Martin Fecko, ktorý presadzoval, aby štátna hymna zaznela aj na záver každej schôdze parlamentu. 

Parlament schválil procedurálny návrh poslanca SaS Juraja Drobu, aby sa používanie štátnych symbolov v národnej rade prijímalo konsenzuálnou dohodou poslaneckého grémia. „Aby sme sa nepredbiehali, kto je väčší patriot,“ povedal Droba.

Danko v úvode schôdze nevyhovel žiadosti predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba o minútu ticha za všetky obete justičných vrážd a justičných omylov pri 69. výročí popravy prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 Jozefa Tisa. Ako povedal, minútou ticha sa bude zaoberať poslanecké grémium parlamentu, kde sú zastúpené všetky poslanecké kluby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok