Kyjevský súd odsúdil dvojicu ruských vojakov. Vymenia ich za Savčenkovú?

ČTK
18.4.2016 15:48

Kyjevský súd odsúdil na 14 rokov väzenia dvoch ruských vojakov zajatých vlani na Ukrajine. Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov čelili okrem iného obžalobe z podnecovania terorizmu a proces mal dokázať, že sa Rusko aktívne zúčastnilo vojny o Donbas na východe Ukrajiny.

Kyjevský súd odsúdil dvojicu ruských vojakov. Vymenia ich za Savčenkovú?
SITA/AP

Špekuluje sa, že odsúdení Rusi by sa mohli stať súčasťou výmeny väzňov, v rámci ktorej by sa na Ukrajinu vrátila v Rusku odsúdená dôstojníčka ukrajinského letectva Nadija Savčenková.

Rusko tvrdí, že obaja vojaci, údajne agenti vojenskej rozviedky GRU, boli už z aktívnej služby prepustení a v Donbase pôsobili ako dobrovoľníci. Zajatí boli vlani v máji počas prieskumnej akcie, pri ktorej padol ukrajinský vojak.

Médiá v Rusku a na Ukrajine dlhodobo špekulujú, že by verdikt nad oboma Rusmi mohol odštartovať výmenu väzňov, v dôsledku ktorej by sa do vlasti vrátila dôstojníčka Savčenková. Tá bola v Rusku odsúdená na 22 rokov väzenia za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov. Teraz drží hladovku a jej zdravotný stav je podľa advokáta veľmi vážny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok