Savčenková je v kritickom stave, Rusi na ukrajinské prosby nereagujú

TA3 ČTK
16.4.2016 15:27

Zdravotný stav ukrajinskej dôstojníčky Nade Savčenkovej väznenej v Rusku je vážny, informoval ukrajinských novinárov jej advokát Nikolaj Polozov.

Transport by nemusela prežiť

Pilotka, odsúdená na 22 rokov za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov, drží už jedenásť dní hladovku. Moskovský rozhlas s odvolaním sa na nemenovaného lekára, ktorý Savčenkovou ošetroval, označil jej stav za kritický.

V Rostove na západe Ruska teraz Savčenková čaká na prevoz do ruského väzenia, kde si má trest odpykávať. Podľa Polozova ale transportu nie je schopná a nemusela by ho prežiť. Jej oslobodenie podľa agentúry Unian požadoval aj americký minister zahraničia John Kerry v telefonickom rozhovore so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo Moskvu, aby s ohľadom na "krajne ťažký" zdravotný stav odsúdenej povolili jej ošetrenie ukrajinským lekárom. Ruské úrady vraj na prosbu nereagovali.

Črtá sa možnosť výmeny

Ruské aj ukrajinské médiá sa zhodujú na tom, že Savčenková by mala byť vymenená za údajných dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, ktorých chytili na východe Ukrajiny a v Kyjeve stoja pred súdom. Tamojší prokurátor pre nich žiada 15 rokov, verdikt má padnúť v pondelok 18. apríla.

Práve vynesenie rozsudku nad oboma Rusmi má byť podľa optimistických predpovedí ukrajinských médií signálom k štartu výmeny, v dôsledku ktorej by sa Savčenková mala dostať na slobodu. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v besede s občanmi na otázku ohľadom možného oslobodenia Ukrajinky povedal, že "neradno predbiehať udalosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok