V kauze silvestrovských útokov v Kolíne poslali do väzenia prvého migranta

ČTK
14.4.2016 19:35

Súd v Kolíne vyniesol prvý nepodmienečný trest v kauze silvestrovských útokov. Dvadsaťjedenročný Alžírčan bol odsúdený k jednému roku väzenia za krádež, informovala nemecká televízia n-tv.

Tisíc trestných oznámení

Odsúdený Alžírčan bol uznaný vinným z toho, že počas tohtoročnej silvestrovskej noci pred vlakovou stanicou v Kolíne ukradol jednému mužovi peňaženku. Okradnutý muž si to všimol a následne sa strhla bitka, do ktorej sa zapojili aj okoloidúci.

Prví obžalovaní v súvislosti so silvestrovskými incidentmi stáli pred súdom v februári. Všetci dostali podmienečné tresty či verejnoprospešné práce, a to rovnako za krádeže. Silvestrovské incidenty, pri ktorých okrem muži obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali, vyvolali pobúrenie v Nemecku aj v zahraničí. Pre tieto incidenty prijali cez tisíc trestných oznámení, z toho viac ako 400 kvôli činom sexuálnej povahy, vrátane znásilnenia.

Podozriví su zväčša utečenci

Väčšina podozrivých v kauze silvestrovských útokov patrí podľa kolínskeho prokurátora Ulricha Bremer do všeobecnej kategórie utečenca. Medzi podozrivými je najviac Maročanov (asi tridsať) a skoro rovnako veľa Alžírčanov. Pre incident bol odvolaný kolínsky policajný prezident Wolfgang Albers.

Kolínska polícia sa údajne dopustila "vážnych chýb", pretože nepovolala posily, a tiež preto, ako o útokoch informovala verejnosť. Podľa nemeckých médií kolínske policajné vedenie spočiatku zámerne zamlčalo informácie, že medzi podozrivými z útokov sú aj migranti, pretože to považovalo za politicky chúlostivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok