Prví obžalovaní z útokov v Kolíne dostali podmienky

ČTK
24.2.2016 18:55

Prví obžalovaní, ktorí stáli pred nemeckým súdom pre útoky v Kolíne nad Rýnom v noci na Nový rok, dostali podmienečné tresty. Žiadatelia o azyl zo severnej Afriky nečelil obžalobe zo sexuálneho násilia, ale z krádeží, informoval denník Kölner Stadt-Anzeiger.

Hodiny verejnoprospešných prác

Silvestrovské incidenty, pri ktorých muži obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali, vyvolali pobúrenie v Nemecku aj v zahraničí. V prvých dvoch procesoch pred súdom stáli traja muži. Dvadsaťtriročný Maročan dostal za krádež mobilného telefónu šesťmesačnú podmienku a za drogy, ktoré u neho policajti našli, pokutu 100 eur.

Dvadsaťdvaročný Tunisan si za krádež kamery zo súdu odniesol trojmesačný podmienečný trest. Vinný je aj jeho osemnásťročný komplic z Maroka, súd ho ale s ohľadom na jeho vek posudzoval ako mladistvého. Obaja budú musieť odpracovať 60 hodín verejnoprospešných prác. Ďalším priebehom azylového konania troch odsúdených sa súd nezaoberal.

Väčšinu mužov sa chytiť nepodarí

Kvôli incidentom zo silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom bolo prijatých tisíce trestných oznámení, z toho viac ako 400 pre činy sexuálnej povahy, vrátane znásilnenia. Väčšina podozrivých spadá podľa nedávneho vyjadrenia kolínskeho prokurátora Ulricha Bremer do všeobecnej kategórie utečenca.

Medzi podozrivými je najviac Maročanov (asi tridsať) a skoro rovnako Alžírčanov. Polícia zatiaľ v súvislosti s kolínskými útokmi identifikovala 75 podozrivých. Podľa policajného prezidenta Kolína Jürgena Mathiesa sa ale zrejme nepodarí chytiť väčšinu mužov, ktorí sexuálne napádali ženy. Mathies to povedal serveru BBC s tým, že mestský kamerový systém nie je dosť dobrý na to, aby sa podľa neho dali identifikovať sexuálne trestné činy. Vyšetrovatelia sa tak podľa neho musia spoliehať hlavne na výpovede svedkov a obetí.

Mathies nahradil vo funkcii policajného prezidenta Wolfganga Albersa, ktorý bol kvôli silvestrovským incidentom odvolaný. Podľa oficiálnej správy, z ktorej citoval server BBC, sa kolínska polícia dopustila "vážnych chýb" tým, že nepovolala posily, a tiež tým, ako o útokoch informovala verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok