Putin debatoval s občanmi, dominovala ekonomika a Turecko

TA3 ČTK
14.4.2016 14:39

Nepriaznivé dopady prudkého poklesu cien energetických surovín a západných sankcií na stav ruskej ekonomiky boli hlavnou témou každoročnej besedy ruského prezidenta Vladimira Putina s verejnosťou.

Zahraničná politika v úzadí

Vysoké ceny potravín a spotrebného tovaru sú podľa Putina dočasné, trend vývoja ekonomiky je ale podľa prezidenta pozitívna. Krízový stav sa však ešte nepodarilo vyriešiť.

Z analýzy otázok podľa ruských novinárov vyplýva, že za najväčšie problémy Rusi považujú bývanie a stav cestnej siete, zdražovanie, nedostatok liekov, oneskorované výplaty miezd a korupciu.

Problémy zahraničnopolitických aktivít Ruska na rozdiel od minuloročnej Putinovej diskusie ustúpili do pozadia. Na osud väznenej ukrajinskej pilotky Nade Savčenkovej sa napríklad podľa ruskej televízie nikto vopred nepýtal. Ľudia sa opýtali na viac ako dve milióny otázok.

Problém s tureckými politikmi

Rusko má podľa Putina dostatočné rezervy na najbližšie štyri roky, aby nepriaznivý vývoj ekonomiky prekonalo. V budúcom roku sa už očakáva ekonomický rast, povedal prezident. Hlavnou úlohou vlády je vytvorenie priaznivej investičnej klímy a zmena štruktúry ekonomiky. "Nemožno len tlačiť peniaze," podotkol šéf Kremľa.

Putin pripomenul bojové akcie ruskej armády v Sýrii a vyhlásil, že vďaka nim je teraz sýrska armáda schopná viesť samostatné strategické operácie. Varoval pritom, že v okolí severosýrskeho Halabu sa nepriateľské sily preskupujú. "Rusko robí všetko pre to, aby sa situácia v Sýrii nezhoršovala," povedal ruský prezident.

Putin v tejto súvislosti komentoval napäté vzťahy Ruska s Tureckom, ktoré sa vyostrili po minuloročnom novembrovom incidente medzi tureckou a ruskou armádou na sýrsko-tureckej hranici. Rusko považuje Turecko za svojho priateľa, s ktorým chce budovať dobré vzťahy, povedal Putin. "Máme ale problém s istými politikmi," dodal. Obvinil pritom turecké vedenie, že s islamskými radikálmi nebojuje, ale spolupracuje s nimi. Vyhlásil, že na juhu Turecka prebieha faktická občianska vojna, "ktorú si nikto nevšíma".

Komentoval aj osobný život

Témou besedy bol aj preparát meldonium, ktorý svetová antidopingová agentúra WADA zaradila začiatkom roka na zoznam zakázaných látok a ktorého používanie vyradilo z medzinárodných súťaží desiatky ruských športovcov. Putin sa nedomnieva, že kauza má politický podtext, aj keď postihnutí boli hlavne východoeurópski športovci. "Športový boj musí byť čestný, postihnutí nesmú byť športovci, ktorí s dopingom nemajú nič spoločné," povedal Putin.

Ruský prezident stručne prehovoril aj o problémoch svojho osobného života. So svojou bývalou manželkou Ľudmilou sa vraj stýka, vzťahy sú "možno lepšie ako pred rozchodom," ktorý verejnosti oznámil v lete 2013. O svojej prípadnej novej partnerke Putin odmietol hovoriť s tým, že to "nie je prvoradý problém".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok