O dobrovoľnú vojenčinu nie je záujem, prihlásila sa necelá stovka

TASR
13.4.2016 10:23

Ministerstvo obrany eviduje niekoľko dní pred uplynutím termínu na prihlásenie sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy necelú stovku záujemcov. Prezidenta Andreja Kisku o tom informoval šéf rezortu Peter Gajdoš.

O dobrovoľnú vojenčinu nie je záujem, prihlásila sa necelá stovka
TASR

Počet môže ešte klesnúť

Po nadobudnutí účinnosti nového zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave sa záujemcovia môžu prihlásiť do piatka 15. apríla. "V súčasnosti evidujeme do 100 dobrovoľníkov," uviedol Gajdoš pre médiá v Prezidentskom paláci po schôdzke s Kiskom.

Minister pripustil, že rátal s väčším záujmom. "Prihlásených je 91, z nich traja museli odísť zo zdravotných dôvodov, štyria odstúpili dobrovoľne," spresnil s tým, že počet účastníkov pilotného projektu môže poklesnúť, nakoľko prihlásených čaká ešte psychologické posúdenie.

"V každom prípade ideme do toho, sme pripravení, máme zdroje, výcvikový prápor je pripravený, máme programy," vyhlásil Gajdoš. Výcvik prvých dobrovoľníkov bude prebiehať vo výcvikovom prápore v Martine, minister obrany chce naň dohliadať. "Ukážeme občanom Slovenska, že chceme k tomu pristúpiť serióznym spôsobom a využiť aj túto dobrovoľnú prípravu na prípravu záloh na obranu Slovenska," doplnil.

Vojakov v zálohe ubúda

Od dobrovoľnej vojenskej prípravy si ministerstvo obrany sľubuje, že pomôže zastaviť trend ubúdania vojakov v zálohách Ozbrojených síl. Projekt umožnila vládna novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktoré boli prijaté vlani.

Záujemcovia, ktorí sa do projektu prihlásia, absolvujú základný vojenský výcvik. Ten bude trvať deväť týždňov. Budú cvičiť napríklad taktiku, streľbu. Prejdú telesnou, poradovou a ženijnou prípravou. Naučia sa využívať komunikačné a informačné systémy. Súčasťou výcviku bude aj zdravotnícka, topografická, psychologická a logistická príprava. Potom bude nasledovať trojtýždňový odborný výcvik zameraný na špecifické vedomosti, návyky a zručnosti potrebné na plnenie úloh ozbrojených síl.

Vstupu do dobrovoľnej vojenskej prípravy predchádza prijímacie konanie, v rámci ktorého sa preveruje zdravotná a psychická spôsobilosť záujemcu. Ak prejde výberom, tak uzavrie s veliteľom výcviku písomnú dohodu. Po absolvovaní prípravy zložia takto vycvičení ľudia vojenskú prísahu a veliteľ výcvikového zariadenia ich povýši do hodnosti vojak 2. stupňa. Vojaci budú zaradení do záloh ozbrojených síl. Štát ich chce využívať aj počas krízového manažmentu, napríklad pri povodniach či požiaroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok