Záujemcovia o dobrovoľnú vojenčinu získajú aj motivačný finančný príspevok

TASR
11.8.2015 22:41

Záujemcovia, ktorí sa rozhodnú absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu, budú mať zabezpečené bezplatné ubytovanie a stravovanie. Okrem toho by podľa návrhu mali za 12-týždňový výcvik dostať 375 eur.

Záujemcovia o dobrovoľnú vojenčinu získajú aj motivačný finančný príspevok
TASR

Príspevok bez zdanenia

Rezort obrany informoval, že vzhľadom na to, že nejde o príjem, ale príspevok, ministri obrany a financií sa dohodli, že táto suma nebude podliehať zdaneniu, aj napriek pripomienke ministerstva financií.

"S ministrom financií sme sa dohodli, že z tohto príspevku nebudú absolventi platiť daň z príjmu. Verím, že mladí ľudia prejavia záujem o takýto výcvik, ktorý tu po skončení povinnej základnej služby absentoval," uviedol minister obrany Martin Glváč. Dodal, že projekt by mal odštartovať už v budúcom roku a postupne bude mať možnosť absolvovať výcvik viac ako 150 občanov ročne.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Milana Maxima by peniaze nemali byť hlavným motivačným faktorom pre prípadných záujemcov o tento výcvik. "Kandidáti na absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy by, okrem získania finančného a materiálneho zabezpečenia, mali preukázať najmä vysokú úroveň vlastenectva a pocitu spoluzodpovednosti za bezpečnosť vlastnej krajiny," zdôraznil.

Suma nemusí byť konečná

Absolventom dobrovoľnej vojenskej prípravy tiež armáda zapožičia výstroj a uhradí cestovné náklady na prípravu i z prípravy. Podľa návrhu by mali občania za tento dobrovoľný výcvik dostať 375 eur, avšak táto suma podľa ministerstva nemusí byť konečná.

Záujemcovia, ktorí sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy prihlásia, absolvujú základný vojenský výcvik, ktorý bude trvať deväť týždňov. Budú cvičiť napríklad taktiku, streľbu. Prejdú telesnou, poradovou a ženijnou prípravou. Naučia sa využívať komunikačné a informačné systémy. Súčasťou výcviku má byť aj zdravotnícka, topografická, psychologická a logistická príprava. Následný odborný výcvik, ktorý bude trvať tri týždne, bude zameraný na špecifické vedomosti, návyky a zručnosti potrebné pri plnení úloh ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok