Kaczyński zaútočil na Tuska, vraj je zodpovedný za nehodu pri Smolensku

TA3 ČTK
11.4.2016 15:54

Zodpovednosť za haváriu poľského vládneho špeciálu pri ruskom Smolensku, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński a desiatky vysokých poľských činiteľov, nesie vláda Donalda Tuska. Na spomienkovej akcii to vyhlásil Jaroslaw Kaczyński, šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť a dvojča zosnulej hlavy štátu.

Podľa Kaczyńskeho bol za tragédiu niekto zodpovedný, a to prinajmenšom z morálneho hľadiska, i keď by už boli príčiny nehody akékoľvek. "Zodpovednosť nesie bývalá vláda. Nie vláda pani Ewy Kopaczovej, ale, samozrejme, vláda Donalda Tuska," povedal podľa agentúry Reuters Jaroslaw Kaczyński, bývalý predseda poľskej vlády. Z toho, že nehodu nepriamo zavinil nedbalosťou, obviňuje Kaczynski kabinet terajšieho predsedu Európskej rady Tuska už dlhšie.

Zo strany Právo a spravodlivosť sa v poslednej dobe začali znova ozývať hlasy, ktoré tvrdia, že za pádom lietadla bol ruský terorizmus a nie ľudská chyba a zlé počasie, ako tvrdia závery oficiálneho vyšetrovania. Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov tieto výroky minulý mesiac odmietol a označil ich za nepodložené a neobjektívne.

Poľský vládny špeciál s 96 osobami na palube pred šiestimi rokmi prepravoval prezidentský pár a ďalších členov poľskej elity do Smolenska. Poľská delegácia si mala v neďalekej Katyni uctiť pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny postrieľala sovietska tajná polícia ako potenciálnych odporcov nastolenia komunistických poriadkov v Poľsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok