Smolenská havária bol ruský terorizmus, tvrdí poľský minister

TASR
14.3.2016 17:58

V paľbe kritiky sa ocitol poľský minister obrany Antoni Macierewicz, ktorý tvrdí, že za haváriou vládneho špeciálu, pri ktorej v roku 2010 zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, stálo Rusko. Macierewicz dokonca v tejto spojitosti hovorí o akte terorizmu, informovala agentúra AP.

Smolenská havária bol ruský terorizmus, tvrdí poľský minister
SITA/AP

Oficiálne chyba pilotov

Z oficiálneho vyšetrovania poľských a ruských úradov vyplýva, že príčinou nešťastia, pri ktorom pri západoruskom Smolensku zahynuli desiatky poľských štátnych činiteľov, bola chyba pilotov, ktorí sa s lietadlom pokúšali pristáť v hustej hmle.

Macierewicz už dávnejšie naznačuje, že v prípade havárie poľského prezidentského špeciálu mohlo ísť o atentát, avšak jeho vyjadrenia z uplynulého víkendu nezvyčajne silné.

"To, čo sa stalo neďaleko Smolenska, bolo zamerané na zbavenie Poľska jeho vedenia, ktoré bolo na ceste doviesť náš národ k nezávislosti," povedal cez víkend Macierewicz počas prednášky na Katolíckej univerzite v meste Toruň.

"Boli sme prvými obeťami terorizmu v 30. rokoch minulého storočia a v dôsledku Smolenska môžeme povedať, že sme sa stali aj prvou významnou obeťou terorizmu v modernom konflikte, ktorý sa odvíja pred našimi očami," povedal ďalej Macierewicz.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Macierewiczove slová za "nepodložené, zaujaté a nemajúce nič spoločné s okolnosťami tejto tragédie".

Ruské a poľské vyšetrovanie

"Súťaž o najabsurdnejší a najhlúpejší výrok má nového lídra," uviedol na Twitteri hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

Poľský opozičný poslanec a bývalý námestník ministra zahraničných vecí Rafal Trzaskowski na margo Macierewiczovho vyjadrenia uviedol, že bol "jeho slovami zdesený".

V Poľsku sa v júli uskutoční summit Severoatlantickej aliancie, ktorá čoraz rozhodnejšie kritizuje ruské kroky na Ukrajine, v Sýrii a inde vo svete.

Poľské lietadlo Tu-154M Lux havarovalo 10. apríla 2010 v nepriaznivom počasí počas pristávacieho manévru v blízkosti leteckej základne v Smolenskej oblasti na západe Ruska. Nehodu, ktorej príčiny vyšetrovali osobitne ruské i poľské orgány, neprežil nikto z 96 ľudí na palube.

V troskách havarovaného stroja zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na mieste niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok