Belgičania zatkli Mohameda Abriniho, možného "muža v klobúku"

ČTK TA3
8.4.2016 17:14

Belgická polícia chytila v Bruseli belgického občana Mohameda Abriniho, po ktorom pátrali v rámci vyšetrovania novembrových útokov v Paríži. Abrini by mohol byť aj tajomným mužom v klobúku z marcových atentátov na bruselskom letisku.

Plánovanie a logistika útokov

Belgická prokuratúra zatiaľ iba v krátkom vyhlásení oznámila, že zatkla niekoľko ľudí v súvislosti s útokmi v Bruseli. Tridsaťjedenročný Abrini marockého pôvodu sa dostal na európsky zoznam najhľadanejších osôb po tom, čo ho kamery vlani na jeseň zachytili na čerpacej stanici v severnom Francúzsku na ceste vedúcej do Paríža, ako riadi prenajatý automobil Renault Clio, ktorý o dva dni neskôr použili teroristi.

Podiel Abriniho na parížskych útokoch, pri ktorých džihádisti zabili 130 ľudí, je stále nejasný. Jeho príbuzní však tvrdia, že v čase útokov bol v Bruseli. Podľa denníka The Guardian sa zrejme podieľal na plánovaní a logistike akcií.

Abdeslamov kamarát od detstva

Abriniho mladší brat v roku 2014 zahynul v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine vedenej Abdelhamidom Abaaoudom. Ten bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a zahynul pri následnom policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Abrini bol tiež od detstva kamarátom kľúčového podozrivého z Paríža Salaha Abdeslama, ktorý bol nedávno tiež zatknutý. Na benzínovej pumpe si ešte vlani na jeseň podľa vyšetrovateľov Abrini spoločne s Belgičanom Abdeslamom kupovali pitie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok