Odhalili nové zábery podozrivého teroristu z Bruselu. Útoky mali byť veľkonočné

TASR TA3
7.4.2016 16:35

Belgická prokuratúra zverejnila nové zábery s kľúčovým podozrivým v prípade útokov v Bruseli, ktorý sa na letisku Zaventem rozhodol neodpáliť nálož, ale miesto činu krátko pred dvoma výbuchmi opustil. Informujú o tom svetové médiá.

Hľadá sa bunda

Nové zábery rekonštruujú trasu pohybu podozrivého atentátnika, ktorou išiel tesne po odchode z letiska. Prokuratúra z tohto dôvodu znova vyzvala všetkých, ktorí "mohli podozrivého nakrútiť alebo odfotiť", alebo majú akékoľvek dôležité informácie, aby sa prihlásili úradom alebo zatelefonovali na príslušnú núdzovú linku.

Pohyb podozrivého muža v klobúku a svetlej bunde zachytávali bezpečnostné kamery až do 9.50 h. Zverejnené zábery ukazujú hľadaného podozrivého, ako sa z letiska pešo vybral do neďalekej obce Zaventem a následne do Bruselu, kde sa stopa po ňom stráca.

Bundu podľa vyšetrovateľov v jednom momente odhodil. Polícia sa preto obrátila na verejnosť so žiadosťou, či niekto nevie o nájdení bundy, ktorá by mohla zodpovedať popisu podľa záberov z kamier.

Útokov sa mal zúčastniť aj Abdeslam

Počet obetí bombových útokov mohol byť oveľa vyšší, keby sa teroristom podarilo zrealizovať ich pôvodný zámer spáchať útoky počas Veľkej noci, jedného z najväčších kresťanských sviatkov. Uviedli to belgické noviny Le Soir.

Vo chvíli, keď Najim Laachraoui, Khalid Bakraoui a zatiaľ neznámy muž v klobúku spustili výbušné zariadenia, v utorok 22. marca o 7.58 h miestneho času, bola odletová hala bruselského letiska plná ľudí. Teroristi pri samovražednom útoku zabili 16 ľudí a zranili ďalšie desiatky osôb. Táto smutná bilancia mohla byť ešte dramatickejšia, ak by sa teroristom podarilo uskutočniť ich pôvodný plán, uviedol belgický denník.

Podľa informácií Le Soir sú vyšetrovatelia útokov stále viac presvedčení, že útok na letisko Zaventem bol pôvodne plánovaný počas veľkonočných sviatkov, pravdepodobne v nedeľu 27. marca.

Dva dni po útokoch z 22. marca novinár Faroek Özgünes z flámskej televízie VTM uviedol, že útoky boli pôvodne plánované na Veľkú noc, podľa jeho slov na Veľkonočný pondelok, a mal sa na nich zúčastniť aj Salah Abdeslam, ktorý bol prítomný aj pri vlaňajších teroristických útokoch z 13. novembra v Paríži.

Vonkajšie aj vnútorné indície

Le Soir v závere správy pripomenul, že od upozornenia zo strany novinára tureckého pôvodu posilnili hypotézu o chystaných veľkonočných útokoch "nové a nové, vonkajšie aj vnútorné indície", ktoré sa objavili v priebehu policajného vyšetrovania.

Zmenu plánov zrejme spôsobilo zadržanie Salaha Abdeslama, ku ktorému došlo 18. marca v Bruseli. Francúzsko vyzvalo belgické úrady, aby vydali Abdeslama francúzskej justícii, s čím obvinený nakoniec súhlasil.

Abdeslamov advokát Sven Mary však popoludní oznámil, že jeho klient "v najbližších týždňoch" nebude vydaný do Francúzska. Dôvodom môže byť aj skutočnosť, že Francúzi chcú Abdeslama prostredníctvom kamier sledovať vo väzení 24 hodín denne.

Potvrdil to aj francúzsky minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas, podľa ktorého pôjde o snahu uistiť sa, že väzeň sa nechystá utiecť alebo spáchať samovraždu. Problémom je, že francúzske právo možnosť nepretržitého monitorovania väzňov zatiaľ nepozná.

Pochod proti teroru

Pochod proti teroru a nenávisti v Bruseli pôvodne plánovaný na 27. marca sa nakoniec uskutoční v nedeľu 17. apríla. Uviedli to viaceré belgické médiá. Organizátori pochodu oznámili, že detaily podujatia budú ešte spresnené, k pochodu však dôjde v okolí železničnej stanice Gare du Nord.

Organizátori chcú prostredníctvom tohto podujatia vyslať signál solidarity s obeťami teroristických útokov z 22. marca a s tými, ktorí poskytli pomoc, odborné vedomosti a služby po útokoch, ktoré šokovali celé mesto.

"Zároveň chceme odsúdiť tieto kruté útoky a vyjadriť náš odpor k teroru. Máme právo žiť, bývať a pracovať bezpečne. Nastal čas poučiť sa z týchto udalostí," uvádza sa v komuniké organizátorov pochodu proti teroru a nenávisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok