Šéfa tajných dosadí SNS. Môže ním byť muž z Maltézskeho Rádu

TA3 SITA
8.4.2016 10:21

Novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby by mohol byť Anton Šafárik. Do funkcie ho podľa agentúry SITA navrhuje Slovenská národný strana, ktorej táto nominácia vyplýva z koaličných dohôd.

Tajná služba pripadla národniarom

Podľa koaličných dohôd riaditeľa informačnej služby navrhnú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia ministerstva vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD.

Šafárik má na poste vystriedať Jána Valka, ktorý službu viedol od roku 2012. O novom šéfovi SIS rozhoduje vláda. Do funkcie ho menuje na jej návrh prezident SR. Ešte pred vymenovaním musí prejsť nový riaditeľ bezpečnostnou previerkou.

Spomínali aj Jána Vaľa

Šafárik bol v rokoch 2011 až 2014 prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho Rádu na Slovensku. Pred tým aj viceprezidentom tejto organizácie. Zbor dobrovoľníkov Maltézskeho Rádu pôsobí na Slovensku vo viacerých mestách. Stará sa a pomáha chorým, núdznym, opusteným. Podporuje a spolupracuje s nemocnicami a hospicmi. 

V koalícii sa podľa informácií agentúry SITA spomínalo v súvislosti s postom šéfa SIS aj meno Ján Vaľa, ktorý bol blízky spolupracovník policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka v úrade boja s organizovanou kriminalitou. Ten však už raz (v roku 2005) neprešiel previerkou Národného bezpečnostného úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok