SIS zaznamenala na Slovensku zvýšenú aktivitu ruských tajných služieb

ČTK
3.7.2015 15:32

Ruské spravodajské služby po zhoršení vzťahov medzi Moskvou a Západom posilnili aktivity v členských krajinách EÚ a NATO, vrátane Slovenska. V správe o svojej činnosti za minulý rok to uviedla Slovenská informačná služba.

SIS zaznamenala na Slovensku zvýšenú aktivitu ruských tajných služieb
TASR

"V súvislosti s narastajúcim napätím vo vzťahoch medzi Ruskou federáciou a západnými štátmi pre konflikt na Ukrajine  sa výrazne zintenzívnili aktivity ruských spravodajských služieb vo všetkých štátoch NATO a EÚ, vrátane Slovenska," informovala SIS, bližšie podrobnosti ale neuviedla.

Moskva podľa SIS vlani aktívne podporovala separatistické snahy v juhovýchodných oblastiach Ukrajiny s cieľom udržať Ukrajinu vo sfére svojho vplyvu. "Okrem využívania nevojenských prostriedkov nátlaku uľahčovala vnútropolitická situácia tvrdému jadru konzervatívcov blízkych Vladimirovi Putinovi presadzovať vo vzťahu k Ukrajine aj rozhodnutia o možnosti použitia silových prostriedkov," uviedla SIS.

Vlani podľa SIS na Slovensku taktiež pretrvávala snaha niekoľkých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy, bezpečnostných zložiek, ale tiež o ovplyvňovanie verejnej mienky. "Služba zistila zvýšený záujem o aktivity v ekonomickej, vedeckej a vojenskej oblasti, ako aj v oblasti informačných technológií a priemyselnej špionáže," píše sa v správe, ktorú SIS zverejnila na svojom webe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok