K vesmírnej stanici pribudne modul, ktorý môže spôsobiť revolúciu

TA3 ČTK
8.4.2016 07:46

Raketa súkromnej spoločnosti Space X vynesie pred polnocou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu nafukovací obytný modul. Ak sa to podarí, pôjde o malú revolúciu v kozmickom bývaní. Test nafukovacieho modulu BEAM je ďalším krokom, ktorým NASA prenáša svoje aktivity na súkromné firmy.

Najatraktívnejšia zásielka

Nafukovací obytný modul bude nepochybne najatraktívnejšou zásielkou, ktorú má k Medzinárodnej vesmírnej stanici vyniesť nosná raketa Falcon 9 s nákladnou loďou Dragon. Let bude prvým projektom súkromnej spoločnosti SpaceX po nevydarenom štarte vlani v lete, keď nosná raketa Falcon explodovala.

Nafukovací modul BEAM je výrobkom spoločnosti Bigelow Aerospace a štart bude začiatkom jeho dvojročného ostrého testu. Po pripevnení k vesmírnemu komplexu sa naplní vzduchom do objemu 16 kubických metrov, teda do veľkosti malej spálne. Bývať v ňom zatiaľ ale nikto nebude. Počíta sa s tým, že posádka ISS do modulu štyrikrát až šesťkrát za rok vstúpi, aby odobrala vzorky vzduchu a zmerala teplotu a radiáciu.

Plánujú aj nafukovací hotelový komplex

Ak sa experiment podarí, pôjde podľa amerických expertov o malú revolúciu v kozmickom bývaní. Nafukovacie moduly sa majú využívať pri budovaní základní na Mesiaci a Marse. Vedci teraz pracujú na vylepšení obalu, ktorý má byť odolnejší proti nárazu kozmického "smetia", ako plášť štandardných modulov.

Po dvoch rokoch bude nafukovací modul odpojený a poslaný k Zemi, kde zhorí v atmosfére. Už za pol roka ale má byť podľa agentúry AP k ISS dopravený ďalší model. Spoločnosť Bigelow Aerospace chce dokonca vyrobiť nafukovací modul vo veľkosti autobusu a nakoniec vraj aj veľký nafukovací hotelový komplex.

Spoločnosť SpaceX očakáva štart s napätím, pretože zatiaľ posledný štart nákladnej lode Dragon k ISS sa koncom minulého júna nepodaril. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dve a pol minúty po vypustení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok