Falcon 9 vyniesol satelit, pristátie sa opäť skončilo neúspechom

TA3 ČTK
5.3.2016 07:41

Po štyroch odkladoch štartu vyniesla nosná raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX úspešne na obežnú dráhu telekomunikačný satelit luxemburskej spoločnosti SES. Prvému stupňu nosnej rakety sa ale opäť nepodarilo pristáť na plávajúcej pristávacej plošine v Atlantiku asi 640 kilometrov od pobrežia Floridy, informovala agentúra Reuters.

"Prvý stupeň sa roztrieštil o plošinu," uviedol na twitteri zakladateľ a šéf SpaceX Elon Musk. Hladké pristátie vraj však ani neočakával pre nemožnosť znížiť vysokú rýchlosť rakety, ale pri ďalšej príležitosti je podľa neho šanca na úspešné dosadnutie veľká.

Raketa odštartoval z Mysu Canaveral a prvú časť svojej misie po pol hodine splnila, umiestnila satelit vo výške 40.600 kilometrov nad Zemou. Pri ceste nahor sa prvý stupeň rakety oddelil podľa plánu, otočil sa a zamieril smerom k plošine. Raketa síce platformu neminula, ale pristála príliš tvrdo.

Firma SpaceX vlani v decembri slávila úspech, keď prvý stupeň jej raketového nosiča pristál na pevnine neďaleko miesta štartu. Úspešné dosadnutie na plošine v oceáne by však bolo premiérou. Spoločnosť si od zachovania prvého stupňa raketového nosiča sľubuje jeho opätovné využitie pri ďalších štartoch, čo prinesie značnú finančnú úsporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok