Fidel Castro sa po dlhom čase opäť objavil na verejnosti

TA3 ČTK
8.4.2016 06:03

Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro sa po vyše dvoch rokoch ukázal na verejnosti. Revolucionár navštívil školu pomenovanú po zosnulej manželke svojho brata - súčasného lídra Raula Castra.

Predniesol prejav v škole

Niekdajší kubánsky vodca Fidel Castro, o ktorého zdravotnom stave sa na ostrove často špekuluje, sa po viac ako dvoch rokoch objavil na verejnosti. Líder, ktorý koncom marca zverejnil kritický komentár k návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu v jeho krajine, zavítal do školy pomenovanej po jednej zo svojich kolegýň. Starší brat súčasného prezidenta Raúla predniesol reč v škole Vilmy Espínovej, zosnulej bratovej manželky a bojovníčky za socialistickú Kubu.

"Som si istý, že Vilma by v deň ako je ten dnešný bola šťastná. Každý, kto zomrie v boji za revolúciu, za sebou zanechá svoju energiu, svoje snaženie a boj," preniesol do bieleho športového úboru odetý Castro, ktorého typický revolučný zápal brzdil trochu ochabnutý hlas,

Kritizoval Obamu a USA

Vodca komunistického prevratu z doby pred viac ako pol storočím, sa do chodu krajiny nijako priamo nezapája. Jeho slová sú však zvyčajne konzervatívnejšie než línia razená o päť rokov mladším Raúlom, ktorý sa bez výraznejších zmien režimu snaží otvárať krajinu svetu.

Castro sa podľa opozičného webu 14ymedio.com naposledy na verejnosti objavil v januári 2014, kedy otvoril výstavu prorežimového sochára. Častejšie než on sám sú vidieť jeho názory na stránkach oficiálneho tlače, kde naposledy pred desiatimi dňami kritizoval Obamu a USA, od ktorých Kuba "nepotrebuje žiadne dary".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok