Rolling Stones odohrali prelomový koncert na Kube, v dave bol aj Castrov syn

TA3 ČTK
26.3.2016 08:21

Pol milióna Kubáncov aj zahraničných fanúšikov prišlo na prvý koncert britskej rockovej skupiny Rolling Stones v kubánskej metropole Havane. Spevák kapely Mick Jagger označil vystúpenie za počiatok skutočných zmien na ostrove, kde zahraničné rockovej kapely bývali po desiatky rokov zakazované.

Fanúšikovia čakali celý život

Dôkazom zmien je podľa agentúry AP aj to, že medzi účastníkmi koncertu boli aj osobnosti ako americký herec Richard Gere či bývalá supermodelka Naomi Campbellová, ale aj syn kubánskeho vodcu Raúla Castra, Alejandro Castro Espina.

Mnohí z fanúšikov na taký koncert čakali celý svoj život. O svojej láske k Rolling Stones a ďalším kapelám museli roky mlčať, pripomenula stanica BBC na svojom webe. Hodiny pred začiatkom koncertu čakali v radoch tisíce Kubáncov. Mnohí pricestovali zo vzdialených končín zeme a aj z cudziny. Davy sa začali schádzať už 18 hodín pred vystúpením a tisíce ľudí nakoniec zostali uväznení v uliciach v okolí - koncert bolo však počuť viac než kilometer ďaleko.

Ľudia boli vďační, že skupina súhlasila hrať na Kube zadarmo. Mick Jagger najprv fanúšikom v Havane predniesol privítanie v španielčine. "Ahoj Havana, dobrý večer moji Kubánci," povedal Jagger. Nasledovala skladba It 'Only Rock' n Roll (But I Like It), v preklade Je to len Rock' n Roll, ale mám ho rád, ktorá mohla znieť ako uistenie úradov, ale tiež mohla mať zvláštny pôvab pre miestnych vyznávačov tak dlho potlačovaného hudobného štýlu. Rolling Stones a podobné "podvratné" kapely boli pre štátny rozhlas a televíziu tabu ešte začiatkom tohto tisícročia.

Očakávali pol milióna, prišlo viac

Západná rocková a popová hudba sa na ostrove zakazovala ešte pred 15 rokmi, pretože ju komunistický režim považoval za dekadentnú a podvratnú. V posledných rokoch sa ale Kuba výrazne zmenila, najmä počas zbližovanie so Spojenými štátmi počas posledných 18 mesiacov, poznamenala BBC.

Koncert nasledoval dva dni po historickej návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu na Kube. "Bývalo to zakázané. Nesmeli sme mať skupiny ako Beatles a niektorých spevákov z Latinskej Ameriky. Ale teraz máme dovolené počúvať, čo chceme," povedal BBC jeden z fanúšikov. "Návšteva Obamu a teraz Rolling Stones. Je to jedinečné a historické. Je pekné tu byť," dodal druhý.

"Veľmi milujem Jaggera a stále som o tomto snívala. Nemohla som zaspať, keď som sa dozvedela, že tu bude," zverila sa agentúre Reuters Angela Menendezová, ktorá upratuje v nemocnici. "Je to požehnanie. Čakal som na to celý život," povedal sedmpadesátiletý Juan Carlos Leon.

"Po dnešku smiem umrieť," povedal agentúre AP šesťdesiatdvaročný Joaquin Ortiz. Dvadsaťtriročná Jennifer Corchadová verí, že koncert je výrazným vykročením Kuby k zvyšku sveta. "Bolo to historické," pritakal 22-ročný zamestnanec štátnej bezpečnostnej agentúry Raúl. Na prvom kubánskom koncerte britskej skupiny, ktorá vznikla tri roky po príchode Fidela Castra k moci, očakávali úrady najmenej pol milióna ľudí. Nakoniec ich podľa agentúry AFP prišlo ešte viac.

V nesúrodom dave boli páry v zrelom veku a celé rodiny, ako aj turisti aj veľa mladých ľudí. Symbolom politických zmien bol koncert Rolling Stones aj v roku 1990 v Československu, kde bol prvým svojho druhu na českom území a tretím koncertom "Stonov" vo východnom bloku (po Varšave v roku 1966 a východnom Berlíne v roku 1990). Na Strahov vtedy dorazilo takmer 100.000 ľudí, vrátane prezidenta Václava Havla, ktorý predtým kapelu prijal na Hrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok