Francúzsko bude trestať klientov prostitútok mastnou pokutou

ČTK
6.4.2016 21:22

Francúzsko sa pridalo k európskym krajinám, ktoré trestajú klientov prostitútok. Rozhodlo o tom Národné zhromaždenie, ktoré po rokoch búrlivých debát večer definitívne schválilo návrh nového zákona o prostitúcii.

Francúzsko bude trestať klientov prostitútok mastnou pokutou
SITA/AP

Jeden z najprísnejších v Európe

Za "nákup sexuálnych služieb" zákon zavádza pre zákazníkov prostitútok pokutu 1500 eur. Informovali o tom tamojšie médiá. Prostitúcia ako taká bola doteraz vo Francúzsku legálna. Trestné bolo kupliarstvo, rovnako ako verejné ponúkanie prostitúcie. Delikt ponúkania prostitúcie na verejnosti zákon teraz naopak ruší a prostitútky za neho už nebudú trestané.

Ak bude klient pristihnutý s prostitútkou opakovane, zvýši sa pokuta až na 3750 eur. Zákazníkovi môže byť naviac nariadená účasť na kurze venovanému boju s prostitúciou. Nový zákon proti prostitúcii vo Francúzsku podľa komentátorov patrí k najprísnejším v Európe.

Protesty pred parlamentom

Podobný zákon, ktorý platí od roku 1999 vo Švédsku, bol inšpiráciou aj pre francúzskeho zákonodarcu. Podľa švédskych úradov obmedzil prostitúciu o polovicu. Klienti sú trestaní tiež v Nórsku, Británii a na Islande. "Tento zákon je nevyhnutný preto, aby ľudia nepokladali za normálny nákup niečieho tela," povedala poslankyňa Maud Olivierová, ktorá nový zákon iniciovala.

Proti trestaniu klientov tvrdo vystupujú organizácie prostitútok. "Dopady si vieme predstaviť. Tie, ktoré si to môžu dovoliť, budú odchádzať do susedných krajín. Ostatné budú vyhľadávať agentúry, salóny, prostredníkov v úlohe kuplierov, aby im zaistili kontakt s klientmi," tvrdí Morgane Merteuilová zo syndikátu sexuálnej práce Strass.

Všetky parlamentné politické skupiny ponechali svojim zákonárcom slobodu hlasovania. Poslanci schválili konečný zákon pomerom 64 hlasov ku 12. Pri prerokúvaní zákona sa proti nemu usporadúvali pred parlamentom protesty. Petíciu proti novým zákazom podpísalom už skôr mnoho celebrít, vrátane herečky Catherine Deneuve a speváka Charlesa Aznavoura. Stúpenci zmien argumentujú aj bojom proti pašovaniu ľudí. Z odhadovaných 30.000 až 40.000 prostitútok vo Francúzsku je podľa oficiálnych odhadov veľká väčšina cudziniek - pôvodom z východnej Európy, Afriky, Číny a Latinskej Ameriky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok