Čo utlmuje najzáhadnejšiu hviezdu galaxie? Mimozemšťanov stále nevylúčili

TA3
23.1.2016 10:16

Hoci astronómovia už vedia o vesmíre veľa a vedia, ako sa majú správať jednotlivé typy objektov, ktoré sa v ňom nachádzajú, narazili na problém. Hviezda s označením KIC 8462852 sa vôbec nespráva tak, ako by sa mala. Medzi možnými vysvetleniami stále zostali mimozemšťania.

Čo utlmuje najzáhadnejšiu hviezdu galaxie? Mimozemšťanov stále nevylúčili
NASA/JPL-Caltech

Prvá záhada

Hviezda KIC 8462852, nazývaná aj Tabbina, sa správa ako čudák. V pravidelných intervaloch jej jas poklesne asi o 20 percent. Vysvetlením môže byť, že popred ňu prelieta roj komét, ktoré ju takto pre pozorovateľa na našej Zemi čiastočne zatienia. Planéta ju zatieňovať nemôže, pretože aj pri veľkosti Jupitera by jas Tabbinej hviezdy poklesol len o jednotky percent. Ak sú to kométy, musí ísť o naozaj masívny zhluk.

Objavilo sa aj iné, exotickejšie vysvetlenie, ktoré okamžite vyvolalo veľkú pozornosť svetových médií. Okolo planéty môže byť mimozemská megaštruktúra, ktorú pred rokmi teoreticky popísali ako Dysonovu sféru. Účelom obrovského umelého prstenca by, aspoň teoreticky, malo byť získavanie obrovského množstva energie z hviezdy.

Na KIC 8462852 zamierili teleskopy aj hľadači mimozemského signálu z projektu SETI. Výsledky sa za pár mesiacov nedostavili. "Hypotéza o mimozemskej megaštruktúre sa rýchlo rozpadá,“ vyhlásil po celosvetovom rozruchu prezident SETI Douglas Vakoch, podľa ktorého nenašli žiadne umelé signaly, ktoré by z tejto oblasti vesmíru prichádzali na Zem.

Prekvapenie z archívov

Problém by mohol byť vyriešený a vysvetlenie zvláštneho správania sa hviezdy pomocou obrovského zhluku komét znelo dôveryhodne. Na Tabbinu hviezdu sa však zameral astrofyzik a profesor Louisianskej štátnej univerzity.

Bradley Schaefer si dal tú námahu a v archívoch observatória Harvardovej univerzity poprezeral všetky záznamy týkajúce sa KIC 8462852. Archív uchováva 500-tisíc platní, ktoré zachytávajú oblohu od 80. rokov 19 storočia.

Schaefer našiel 1 232 dosiek, z ktorých si vedel vytvoriť predstavu o správaní sa hviezdy počas posledných 100 rokov. „Inventúra“ odhalila prekvapujúci fakt. Tabbina hviezda je mimoriadne stabilným typom hviezdy. Nemala by meniť svoje správanie sa a ak už, tak by mala s pribúdajúcim vekom postupne silnieť. Napriek tomu sa postupne nevysvetliteľne oslabuje. A oslabuje sa na vesmírne pomery mimoriadne rýchlo.

harvard-observatory-1899_0a000002-8d0f-5fa1.jpg

Státisíce komét?

KIC 8462852 zatiaľ vzdoruje všetkým ľudským vysvetleniam. Schaefer vypočítal, že na masívne zatienenie by bolo potrebných 648-tisíc komét s priemerom najmenej 200 kilometrov. To je v realite veľmi nepravdepodobný scenár. Jeho pravdepodobnosť je porovnateľná s možnosťou existencie mimozemskej megaštruktúry.

Na stole sú zatiaľ všetky možné hypotézy, vrátane tej najodvážnejšej. Hviezda môže strácať na sile preto, lebo z nej čosi odoberá energiu.

Objaviteľka hviezdy Tabetha Boyajian, podľa ktorej sa niekedy o KIC 8462852 hovorí ako o Tabbinej hviezde, sleduje každý pohyb hviezdy s celým svojim tímom. "Potrebujeme viac údajov z nepretržitého monitorovania, aby sme zistili, čo sa deje," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok