Číňania zvyšujú podiel v J&T Finance Group, získajú 50 percent akcií

TASR
30.3.2016 16:48

Čínska spoločnosť CEFC China Energy Company Limited získa 50-% podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group SE. Zástupcovia oboch firiem to potvrdili podpisom zmluvy o strategickom partnerstve.

Číňania zvyšujú podiel v J&T Finance Group, získajú 50 percent akcií
ČTK

Expanzia na nové trhy

"Oblasť financií je jednou z kľúčových, ktorým sa CEFC po celom svete dlhodobo venuje. Našou prvou investíciou pri vstupe do Českej republiky a strednej Európy preto bola akvizícia takmer 10 % v bankovom holdingu JTFG. V ňom sme našli silného a spoľahlivého partnera. Vzájomne sme sa preto dohodli na navýšení nášho podielu a uzavretí strategického partnerstva," konštatoval prezident CEFC a predseda predstavenstva jej európske skupiny CEFC Group Europe Company Chan Chauto.

"Vstup tak silného partnera do skupiny je pre nás príležitosť, ako sa dostať medzi najvýznamnejšie spoločnosti stredoeurópskeho regiónu a expandovať na nové trhy. Uzavretie partnerstva s CEFC, pričom sme aj naďalej zodpovední za manažérske vedenie skupiny, vnímame ako historicky najvýznamnejšiu transakciu, ktorú sme kedy realizovali," zhodnotil podpredseda predstavenstva JTFG Patrik Tkáč.

J&T Banka v Číne

Vstup CEFC do JTFG podlieha ešte schváleniu príslušných regulačných orgánov všetkých krajín, v ktorých finančná skupina pôsobí.

Obe spoločnosti majú záujem v krajinách strednej a východnej Európy poskytovať retailové bankovníctvo, a to prostredníctvom zastúpenia najmenej v dvoch významných bankách. Bankové a finančné služby by v budúcnosti radi rozšírili aj do Číny, kde plánujú aj vznik pobočky J&T Banky.

Súčasťou strategického partnerstva je aj rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finančnou inštitúciou China Developement Bank v celkovej hodnote 800 miliónov eur na investície do vybraných projektov. Informovala o tom PR manažérka J&T Finance Group SE Monika Veselá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok