Česko a Čína uzavreli zmluvu o strategickej spolupráci, protesty k Hradu nepustili

TA3
29.3.2016 19:21

Susedné Česko hostí jedného z najvplyvnejších mužov planéty. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v rámci druhého dňa oficiálnej návštevy opäť stretol s prezidentom Milošom Zemanom. Hlavy oboch štátov na Pražskom hrade podpísali zmluvu o strategickej spolupráci Česka a Číny.

Nezvyčajne veľkolepé privítanie

Český aj čínsky prezident, ktorého trojdňovú návštevu sprevádzali protesty, verí v ďalšie posilňovanie spolupráce. Má k nej prispieť aj 95 miliárd korún, ktoré tento rok chcú čínske firmy v Česku investovať. Čínsky prezident sa na Hrade dočkal veľkolepého privítania, ktorého súčasťou bolo vypálenie 21 delostreleckých sálv. Naposledy bol takto cudzí štátnik v Česku vítaný v 50. či 60. rokoch.

Zeman ešte nadnesene poľutoval, že svojmu "osobnému priateľovi" nemôže ponúknuť zlatý koč alebo Biely dom. Obaja politici sa vyslovili za ďalšie prehlbovanie vzájomných vzťahov, Zeman vyjadril želanie, aby sa Česko pre Čínu stalo vstupnou bránou do Európskej únie.

Okrem zmluvy o strategickej spolupráci zástupcovia oboch krajín uzavreli ďalších desať memoránd alebo partnerských zmlúv; týkajú sa napríklad priemyselných zón, vedecko-technickej spolupráce, investícií do infraštruktúry cestovného ruchu alebo civilného letectva. Ďalšie partnerské dohody uzavreli zástupcovia Českej národnej banky a Čínska komisia pre reguláciu bankového sektora a tiež primátori hlavných miest oboch krajín. Text zmluvy medzi Prahou a Pekingom bol kritizovaný kvôli tomu, že v nej hlavné mesto uznáva politiku jednej Číny.

Dialóg o ľudských právach

Popoludní sa čínsky prezident stretol s premiérom Bohuslavom Sobotkom (ČSSD), vicepremiérom Andrejom Babišom (ANO) a ďalšími členmi vlády. Hovorili o prehlbovaní obchodnej aj investičnej spolupráce, ale dostalo sa aj na dialóg o ľudských právach.

Český predseda vlády v tlačovej správe uviedol, že považuje za dôležitý ľudskoprávny dialóg medzi Čínou a EÚ. Na tému ľudských práv pritom neostal čas pri predchádzajúcej schôdzke Si Ťin-pchinga s predsedom Senátu Milanom Štěchom (ČSSD), naopak šéf dolnej komory Jan Hamáček (ČSSD) čínskemu prezidentovi povedal, že ľudské práva patria k prioritám českej zahraničnej politiky.

Kritika a protesty

Kritiku a protesty si vyslúžila aj samotná návšteva čínskeho prezidenta, kvôli ktorej bol uzavretý Pražský hrad. Proti návšteve Sia, ktorá bola v pondelok najsledovanejšou udalosťou na českých spravodajských weboch, protestovali študenti pražskej filmovej fakulty aj podporovatelia v Číne prenasledovaného hnutia Fa-lun-kung (Falun Gong).

Zhruba päť stoviek ľudí protestovalo proti tomu, ako čínsky komunistický režim porušuje ľudské práva. Stovky odporcov čínskeho režimu sa presunuli na Pohořelec, odkiaľ sa márne snažili dostať na Hradčanské námestie. Zabránila im v tom polícia. Námestie je do polnoci kvôli návšteve čínskeho prezidenta uzavreté. Väčšina demonštrantov sa preto presunula do neďalekého parku. Organizátor protestu a bývalý politik Martin Bursík sa domnieva, že zákazom vstupu na Hradčanské námestie boli porušené ľudské práva. Demonštrácia podľa neho bola riadne nahlásená, kvôli postupu police chce podať žalobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok