Návšteva čínskeho prezidenta vzbudila v Česku vlnu kritiky

TA3 ČTK
28.3.2016 18:57

Do Česka pricestoval na trojdňovú návštevu čínsky prezident Si Ťin-pching. Českí predstavitelia si od nej sľubujú nadviazanie strategickej spolupráce s Čínou a podpísanie viacerých memoránd či obchodných dohôd.

Zeman očakáva investície z Číny

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pching s delegáciou na Letisku Václava Havla v Prahe privítal minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Ide o prvú návštevu čínskeho prezidenta v Česku. V delegácii sú aj minister zahraničných vecí Wang I, minister obchodu Kao Chu-čcheng či deväť desiatok novinárov, povedal hovorca prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček.

Si Ťin-pching bude v Česku tri dni a stretne sa s najvyššími ústavnými činiteľmi. Česko a Čína popri nadviazaní strategickej spolupráce podpíšu rôzne memorandá a dohody. Zeman už skôr uviedol, že očakáva ďalšie investície v objeme zhruba 45 miliárd českých korún.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa s Milošom Zemanom stretol v zámku v Lánoch. Obaja prezidenti následne zamávali z balkóna novinárom. Hlavný predstaviteľ Číny sa tak stal prvým prezidentom, s ktorým sa Zeman zišiel priamo v Lánoch.

Príchod čínskeho prezidenta vyvolal kritiku

Na príchod Si Ťin-pching čakalo niekoľko desiatok Číňanov s vlajočkami. Do Lán ale dorazili aj kritici jeho návštevy s tibetskými vlajkami. Ľudskoprávne organizácie prijatie čínskeho prezidenta kritizujú. Vadí im porušovanie ľudských práv v Číne. "Neverím, že sa naši občania opäť chcú klaňať komunistickým vládcom, neverím, že sa tak ľahko vzdajú hodnôt a ideálov, ktoré prispeli k pádu totality u nás," uviedol v tlačovej správe politík Martin Bursík. Niekoľko organizácií preto pripravilo výzvu Zemanovi a vláde, v ktorej protestujú proti "kolaborácii s čínskou vládou". Podľa webu iniciatívy ju podpísalo asi 2500 ľudí vrátane režiséra Jana Svěráka, kňaza Tomáš Halík alebo muzikanta Vladimíra Mertu.

Policajti dokonca zadržali 12 ľudí, ktorí na Európskej triede v Prahe vymenili niekoľko čínskych vlajok vyvesených na stĺpoch verejného osvetlenia za vlajky Tibetu. Zadržaní odmietali poslúchnuť policajné výzvy a niektorí z nich sa k stĺpom pripútali. Sú podozriví zo spáchania priestupku, povedala hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová.

Hlavný program sa uskutoční v utorok

V utorok čínskeho prezidenta čaká oficiálne prijatie s vojenskými poctami na Pražskom hrade a rokovania so Zemanom. Popoludní sa stretne s ďalšími politickými predstaviteľmi vrátane premiéra Bohuslava Sobotku a predsedami oboch parlamentných komôr.

Z Prahy odletí Si Ťin-pching v stredu, ešte predtým navštívi podnikateľské fórum a Strahovský kláštor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok