Nepotrebujeme žiadne dary. Fidel Castro napísal po návšteve Obamu kritický list

ČTK
28.3.2016 16:57

Kuba nepotrebuje od Spojených štátov žiadne dary, Havana však usiluje o mierové spolužitie. V eseji v oficiálnom vládnom liste El Granma takto na nedávnu historickú návštevu Baracka Obamu na Kube reagoval niekdajší kubánsky vodca Fidel Castro.

"Naše snahy budú v medziach zákona a mierumilovné, pretože náš záväzok je mier a bratstvo so všetkými ľudskými bytosťami, ktoré na tejto planéte žijú," napísal 89 ročný Fidel Castro. S Obamom sa počas návštevy nestretol, rokoval s ním však jeho brat a terajší prezident Raúl Castro.

Fidel Castro sa v texte venuje času, keď bola Kuba v područí Španielska a tiež vypočítava prípady agresie, ktorú podľa neho Washington proti Havane viedol. Zmieňuje aj neúspešný pokus o inváziu kubánskych emigrantov, ktorú podporovala americká Ústredná spravodajská služba. Vylodenie v apríli 1961 v zátoke Sviní kubánska armáda rozdrvila.

"Nič nemôže ospravedlniť tento premyslený útok, ktorý stál našu krajinu stovky zabitých a zranených," napísal Castro.

Obama navštívil Kubu ako prvý úradujúci americký prezident po 88 rokoch. Cieľom cesty bolo prehĺbiť aproximáciu ešte nedávno znepriatelených štátov, ktorej začiatok spolu s Castrom oznámil predvlani. Odvtedy obe krajiny obnovili diplomatické styky, letecké a poštové spojenie. USA povolili dovoz niektorých tovarov a podnikanie amerických firiem v niektorých odvetviach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok