Výtržníci narušili pokojnú spomienku na obete bruselských útokov

TA3 TASR
27.3.2016 16:51

Niekoľko sto výtržníkov narušilo v centre Bruselu spomienky na obete utorkových teroristických útokov v belgickej metropole.

Krajne pravicoví chuligáni

Televízie priniesli zábery na sčasti zamaskovaných demonštrantov kričiacich nenávistné slogany. Podľa tlačovej agentúry Belga išlo o približne 450 prevažne mladých mužov, z ktorých časť bola pod vplyvom alkoholu, píše agentúra DPA.

Muži sa dostali do potýčok s príslušníkmi poriadkovej polície, ktorá zasiahla aj vodným delom. Chuligánov oddelila od zvyšných prítomných a pomerne rýchlo ich vytlačila z námestia Place de la Bourse. Výtržníci kričali heslá ako: "Belgickí chuligáni. My sme tu doma." Podľa očitých svedkov to boli zrejme pravicoví extrémisti.

Napriek zrušeniu plánovaného pochodu solidarity s obeťami útokov v Bruseli pre obavy o bezpečnosť sa popoludní na námestí pred burzou zhromaždilo niekoľko sto ľudí. Na prítomnosť chuligánov reagovali podľa stanice Euronews heslami ako "Brusel je multikultúrny".

Starosta obce Vilvoorde severne od Bruselu Hans Bonte podľa novín La Libre uviedol, že narušiteľmi boli "krajne pravicoví chuligáni z rôznych futbalových klubov prvej ligy". Podľa správy agentúry Belga pochádzali z Antverp.

Kvety i sviečky

Bruselský primátor Yvan Mayeur vyjadril pobúrenie nad incidentom. "Som šokovaný... zistením, že takíto odporní ľudia prídu, aby obyvateľov provokovali na miestach spomienok," citovala ho DPA.

Úrady dostali v sobotu informáciu, že možno počítať s narušiteľmi, napriek tomu im však nezabránili pricestovať, sťažoval sa Mayeur, ktorý od belgickej vlády žiadal vyvedenie dôsledkov.

Námestie pred budovou bruselskej burzy v centre mesta sa v dňoch po útokoch, pri ktorých traja samovražední atentátnici na letisku a v metre belgickej metropoly zabili 28 ľudí a 340 ďalších zranili, stalo hlavným miestom spomienkových podujatí. Ľudia tam prinášajú kvety, zapaľujú sviečky a priečelie burzy i zem sú pokryté smútočnými odkazmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok