Pápež predniesol tradičné veľkonočné posolstvo, pripomenul osudy migrantov

TA3 ČTK
27.3.2016 08:25

Kresťania po celom svete si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Pápež František pri tej príležitosti na poludnie vo Vatikáne predniesol svoje posolstvo Mestu a svetu (Urbi et Orbi).

Vyzval na solidaritu s utečencami

Pápež František vo svojom tradičnom veľkonočnom posolstve vyzval svet k mieru, milosrdenstvu a vzájomnému rešpektu. Krátko pred požehnaním Mestu a svetu (Urbi et orbi) na Svätopeterskom námestí pripomenul osud imigrantov v Európe, nedávne teroristické útoky v Belgicku aj v ďalších krajinách a konflikty v Sýrii a v niektorých afrických štátoch.

"Kristovo zmŕtvychvstanie, zvesť života pre celé ľudstvo, zaznieva po stáročia a pozýva nás, aby sme nezabúdali na mužov i ženy, ktorí hľadajú lepšiu budúcnosť, na stále početnejší zástup migrantov a utečencov – medzi nimi mnohé deti – ktorí utekajú pred vojnou, hladom, chudobou a sociálnou nespravodlivosťou," pripomenul pápež na margo utečencov. "Týchto našich bratov a sestry príliš často na ich ceste postretne smrť alebo odmietnutie tých, ktorí by ich mohli prijať a pomôcť im."

Odsúdil teroristické útoky

Zároveň vyzval na použitie "zbraní lásky" v boji proti zlu, ktoré sa prejavuje v podobe "slepého a krutého násilia""Nech nás (vzkriesený Ježiš) na tento veľkonočný sviatok priblíži k obetiam terorizmu, tejto slepej a krutej podoby násilia, ktorou sa naďalej prelieva krv v rôznych častiach sveta," povedal pápež z balkóna Baziliky svätého Petra necelý týždeň po útokoch teroristov v Bruseli. Okrem udalostí v Belgicku z 22. marca poukázal taktiež na podobné útoky v Turecku, Nigérii, Čade, Kamerune, na Pobreží Slonoviny a v Iraku.

"Zbraňami lásky Boh porazil sebectvo a smrť," pripomenul pápež vo svojom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu). Na veľkonočnej omši vo Vatikáne sa tento rok opäť zúčastnili desaťtisíce ľudí, ktorých vzhľadom na obavy z terorizmu podrobovali prísnym bezpečnostným kontrolám. František opakovane odsúdil teroristické útoky v Bruseli aj v uplynulých dňoch. Počas bohoslužby na Veľký piatok povedal, že vyznávači náboženstiev páchajúci akty fundamentalizmu alebo terorizmu znevažujú meno Boha.

Vládli prísne bezpečnostné opatrenia

Medzi veriacimi na omši vo Vatikáne boli aj bývalý kráľ a kráľovná Belgicka - Albert II. a Paola, ktorá pochádza z Talianska. Kvôli atentátom v Bruseli vo Vatikáne panovali zvýšené bezpečnostné opatrenia vrátane, podľa agentúry AP, osobných prehliadok prichádzajúcich veriacich. Turecká polícia v sobotu varovala kresťanov aj židov pred možnými teroristickými útokmi Islamského štátu.

Než z lodžie baziliky svätého Petra zaznelo tradičné posolstvo a požehnanie, slúžil František pred zrakmi tisícov pútnikov na Svätopeterskom námestí veľkonočnú omšu v rámci slávnosti Zmŕtvychvstania Pána, ktorá je tradične najväčším sviatkom kresťanského roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok