Kresťania na Slovensku i vo svete slávia pamiatku zmŕtvychvstania Krista

TASR ČTK
27.3.2016 12:40

Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia kresťania na Slovensku i vo svete. Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov.

Kresťania na Slovensku i vo svete slávia pamiatku zmŕtvychvstania Krista
TASR/Milan Kapusta

Omše po západe slnka

Počas slávnostných bohoslužieb Veľkonočnej nedele sa veriaci spolu s kňazmi a biskupmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu. Slávnostné sväté omše sa konajú v katolíckych kostoloch a iných kresťanských chrámoch po celom Slovensku.

Predovšetkým v katolíckych kostoloch sa už v noci na nedeľu zapaľajú sviece a krstia sa dospelí. Omše začínajú po západe slnka. V blízkosti kostola býva prichystaný oheň, ktorý symbolizuje svetlo Kristovho vzkriesenia. Z nočnej oslavy tiež pochádza názov Veľká noc.

Ide o vrchol liturgického roka

V nedeľu sa konajú bohoslužby v katolíckych chrámoch aj v mnohých protestantských kostoloch a zboroch. Mali by byť čo možno najslávnostnejšie. V niektorých farnostiach sa v tento deň svätia veľkonočné pokrmy, napríklad čokoládové baránky. Podľa katolíckej tradície začína Veľká noc, ktorá trvá 50 dní až do Turíc, slávnosťami Zoslania Ducha Svätého.

Veľkonočnou nedeľou končí takzvané triduum, ktoré zahŕňa Veľký piatok, Bielu sobotu a Zmŕtvychvstanie Pána. Triduum v mnohých cirkevných spoločenstvách predstavuje vrchol liturgického roka, pretože obsahuje ústredný bod kresťanskej zvesti, a to vykúpenie ľudstva cez obeť Ježiša Krista za hriechy človeka a jeho víťazstvo nad smrťou skrz zmŕtvychvstanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok