Lietadlo smerujúce z Dubaja havarovalo, zahynuli všetci na palube

TASR ČTK TA3
19.3.2016 07:31

Lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Flydubai smerujúce z Dubaja do mesta Rostov nad Donom v juhozápadnom Rusku havarovalo pri pokuse o pristátie. Informujú o tom ruské úrady s tým, že pri nehode zahynulo všetkých 55 cestujúcich a sedem členov posádky.

Deväť národností aj deti

"Podľa prvých informácií bolo na palube 55 cestujúcich a sedem členov posádky. Všetci zomreli," uviedol vyšetrovací výbor. Väčšinu pasažierov tvorili Rusi žijúci v regióne, oznámil Rostovský gubernátor. Na zozname cestujúcich bolo aj niekoľko cudzincov a medzinárodná bola aj posádka.

Ruský televízny kanál RT na svojom webe RT News upresnil, že kapitán lietadla pochádzal z Cypru a medzi členmi posádky boli občania Kolumbie, Kirgizska, Ruska, Španielska a Seychel. Letecká spoločnosť na sociálnych sieťach uviedla, že na palube bolo 44 Rusov, 8 Ukrajincov, dvaja Indovia a jeden občan Uzbekistanu z toho 33 žien, 18 mužov a štyri deti.

Update 5:Statement relating to flydubai flight FZ981 Following our earlier statements more information is now...

Posted by flydubai on 19. marec 2016

Stroj letel z Dubaja v Spojených arabských emirátoch a patril nízkonákladovej spoločnosti Flydubai. Zrútil sa asi 50 až 100 metrov naľavo od pristávacej dráhy v Rostove na Done, keď sa druhýkrát pokúšal o pristátie. V tú dobu v Rostove panovalo zlé počasie s dažďom a silným vetrom, ktoré znižovalo viditeľnosť.

Letisko bolo prechodne uzavreté

K nehode došlo približne v 1:50 SEČ. Lietadlo sa po dopade na zem roztrieštilo na kusy, ktoré nachádzali do vzdialenosti 1,5 kilometra. Následne sa vznietilo. Hneď po úsvite začali trosky vraku prehľadávať tímy asi 700 záchranárov. Nájdené boli už obe čierne skrinky z lietadla, uviedol Interfax. Úrady začali vyšetrovanie prípadu; medzi možnými príčinami nešťastia je okrem nepriaznivého počasia uvedená aj chyba pilota.

Letisko bolo prechodne uzavreté. Rovnaký zdroj informoval o tom, že ešte pred haváriou lietadla spoločnosti Flydubai mali v Rostove pristáť tri ďalšie lietadlá, pre zlé meteorologické podmienky boli ale odklonené alebo sa museli vrátiť na východiskové letisko.

Lety ruskej spoločnosti Aeroflot SU1166 z Moskvy a Českých aerolínií OK914 z Prahy boli odklonené do Krasnodaru, vzdialeného asi 250 kilometrov od Rostova. Lietadlo spoločnosti Turkish Airlines z Istanbulu sa muselo vrátiť na východiskové letisko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok