V Himalájach sa zrútilo lietadlo s 23 ľuďmi, po dopade zhorelo

ČTK
24.2.2016 10:19

V nepálskych horách sa zrútilo lietadlo s 23 ľuďmi na palube, medzi ktorými boli podľa nepálskych médií tiež dve deti a trojčlenná posádka. K 20 cestujúcim patrili dvaja cudzinci, jeden bol z Kuvajtu a druhý z Číny.

V Himalájach sa zrútilo lietadlo s 23 ľuďmi, po dopade zhorelo
SITA/AP

Zhorelo do tla

Pôvodne nezvestný stroj našli v zalesnenej oblasti severne od turistického mesta Pokhara, odkiaľ mal namierené do Džomsomu. Let trvá približne 20 minút, ale lietadlo stratilo s kontrolnou vežou kontakt už niekoľko minút po štarte.

Intenzívna pátracia a záchranná operácia trvala štyri hodiny. Miestne úrady oznámili, že stroj pri dopade úplne zničil vzniknutý požiar. Trosky sú vraj rozosiate v okruhu asi 200 metrov.

Havarovaným lietadlom je kanadský Twin Otter, ktorý je prispôsobený k štartom a pristátiam na krátkych ranvejách. Spoločnosť Tara Air, ktorej lietadlo patrilo, oznámila, že v čase štartu bolo počasie vhodné na let na celej trase. Šéf miestnej polície oznámil, že svedkovia z malej horskej dediny počuli ráno silný výbuch a vydali sa k miestu.

Najnebezpečnejšie letisko na svete

Denník The Himalayan píše, že príčina pádu lietadla nie je jasná. V oblasti vraj bolo zatiahnuté, ale viditeľnosť bola asi päť kilometrov. Pilot pri poslednom kontakte s riadiacou vežou hlásil, že let prebieha normálne.

Letisko Džomsom je často označované ako jedno z najnebezpečnejších na svete. Leží vo výške 2682 metrov nad morom a má jedinú asfaltovú dráhu. Je východzou bránou pre zahraničných milovníkov treku, ktorí odtiaľ vyrážajú do oblasti hory Annapurna, i hinduistických pútnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok