Začali proces s exposlancom Jánošom, obvinenia z týrania rodiny odmietol

TASR
16.3.2016 13:12

Čítaním obžaloby sa začalo na Okresnom súde v Prievidzi hlavné pojednávanie s exposlancom parlamentu za stranu Smer Vladimírom Jánošom, ktorý čelí obžalobe zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

Začali proces s exposlancom Jánošom, obvinenia z týrania rodiny odmietol
SITA/Diana Černáková

Psychické utrpenie

Svoju vinu v prípade skutkov, ktorých sa mal podľa prokuratúry dopustiť na svojej, dnes už bývalej manželke, a maloletej dcére od roku 2003 do februára 2015, obžalovaný odmieta. Podľa znenia obžaloby sa mal Vladimír Jánoš v bytoch v Bratislave a Prievidzi správať k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére tak, že im spôsoboval psychické utrpenie, pričom jeho konanie malo u oboch vyvolávať úzkosť, stres a strach.

Exposlanec ich mal okrem iného opakovane vyháňať z bytu v Prievidzi i Bratislave, svojej manželke mal zakazovať stretávať sa s rodinou, vyhrážať sa jej aj s pištoľou a dopustiť sa na nej fyzického násilia. Vladimír Jánoš sa tiež podľa obžaloby mal k manželke a dcére správať agresívne a vulgárne im nadávať, dcéra pritom mala trpieť panickými úzkostnými záchvatmi.

Pochybnosti a výhrady

Obžalovaný, ako uviedla prokurátorka, sa mal skutkov týrania dopustiť po dlhší čas a závažnejším spôsobom konania. Obhajca exposlanca Ľubomír Hrežďovič, ako i samotný Vladimír Jánoš s obžalobou nesúhlasia a vinu odmietajú. Tvrdia, že skutkové vety výrokovej časti obžaloby nekorešpondujú s dôkazmi, ktoré boli zadokumentované a zhromaždené v prípravnom konaní.

Majú tiež zásadné pochybnosti a výhrady o zachovaní totožnosti skutku v obžalobe. "Cítim sa nevinný v plnom rozsahu obžaloby," vyhlásil na súde Vladimír Jánoš.
Hlavné pojednávanie pokračovalo výpoveďou Jánoša, v popoludňajších hodinách sa ku skutkom obžalovaného pred senátom súdu vyjadrila aj poverená zástupkyňa opatrovníka maloletej, exmanželka bývalého poslanca parlamentu vypovedať nestihla.

"Senát okresného súdu odročil hlavné pojednávanie na 24. mája, na návrh opatrovníka sa bude konať s vylúčením verejnosti, a to v záujme maloletej poškodenej. Na májový termín pojednávania je naplánovaný výsluch poškodenej I. J.," informoval  hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Obvineniu čilí od marca minulého roka

Obžalobu na Vladimíra Jánoša podala na prievidzský okresný súd Okresná prokuratúra v Prievidzi vlani 9. decembra, pričom jej podanie zdôvodnila zadováženými dôkazmi v prípravnom konaní. Ešte predtým jej doručil prievidzský policajný vyšetrovateľ návrh na postúpenie veci na prerokovanie konania obvineného ako priestupok, s čím prokuratúra nesúhlasila. Obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby čelí Vladimír Jánoš od marca minulého roka.

Na základe rozhodnutí prievidzského okresného súdu, ktoré neskôr potvrdil aj trenčiansky krajský súd, ho stíhajú na slobode. V tejto súvislosti žiadal generálny prokurátor ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby podal dovolanie na Najvyšší súd , ktoré mohlo zvrátiť rozhodnutie krajského súdu. Borec však uviedol, že ako minister nemal žiadny právny dôvod uplatniť v tomto prípade mimoriadny opravný prostriedok.
Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru sa Jánoš vzdal po medializácii konfliktov so svojou, dnes už bývalou manželkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok