Prokuratúra vzniesla obvinenia pre haváriu v Smolensku, pri ktorej zahynul prezident

TASR
27.3.2015 14:22

Poľská vojenská prokuratúra obvinila dvoch ruských letových dispečerov z toho, že prispeli k tragickej havárii lietadla, pri ktorej v apríli 2010 zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski.

Poliaci chcú vypočuť dispečerov

Prokuratúra súčasne požiadala ruské orgány, aby umožnili výsluchy oboch dispečerov, ktorí pred osudným nevydareným pristátím komunikovali s posádkou poľského prezidentského špeciálu.

Podľa Ireneusza Szelaga z obvodnej vojenskej prokuratúry vo Varšave je jeden z ruských dispečerov priamo spoluzodpovedný za haváriu lietadla, zatiaľ čo druhý nesie len nepriamu zodpovednosť.

Prokurátor však súčasne zdôraznil, že hlavnou príčinou nešťastia bolo zlyhanie samotnej posádky lietadla, ktorá nedokázala adekvátne reagovať na nepriaznivé počasie.

Vydanie dispečerov je nepravdepodobné

Oznámenie o obvinení dispečerov prišlo takmer päť rokov po tejto katastrofe a v období zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Poľskom a Ruskom kvôli pokračujúcemu konfliktu na východnej Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters je preto veľmi nepravdepodobné, že by Rusko eventuálne vydalo oboch dispečerov na stíhanie do Poľska.

Havarovali v nepriaznivom počasí

Poľské lietadlo Tu-154M Lux havarovalo 10. apríla 2010 v nepriaznivom počasí počas pristávacieho manévru v blízkosti leteckej základne v Smolenskej oblasti na západe Ruska. Nehodu, ktorej príčiny vyšetrovali osobitne ruské i poľské orgány, neprežil nikto z 96 ľudí na palube.

V troskách havarovaného stroja zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na mieste niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok