Kedy sa dočkáme výsledkov volieb? Problémom sú prednostné hlasy

TA3
5.3.2016 18:18

Pre štatistický úrad patria parlamentné voľby k najnáročnejším projektom. Okrem hlasov pre jednotlivé strany sa totiž spočítavajú aj zakrúžkované hlasy. Práve prednostné hlasy spôsobujú zdržanie a čakanie na konečné výsledky.

Kedy sa dočkáme výsledkov volieb? Problémom sú prednostné hlasy
SITA/Ján Viazanička

Prvé čísla do hodiny

Predsedníčka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová pripomenula, že po predčasných voľbách v roku 2012 bola posledná volebná zápisnica, a to z Bratislavy, podpísaná v nedeľu o 15:29. Na Štatistickom úrade už fyzicky hlasy nesčítavajú, to je úlohou okrskových volebných komisií, ktorých je vo všetkých 2 926 obciach na Slovensku spolu 5 992.

Výsledky volieb začne zverejňovať štatistický úrad po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou. Podľa odhadov by prvé neoficiálne výsledky mohli byť známe už 40 minút po zatvorení volebných miestností.

Priebežné a aj konečné výsledky štatistici uverejnia na webe volbysr.sk, môžete si ich však pozrieť aj u nás. Na svojom webe zverejní štatistický úrad aj definitívne výsledky v nedeľu 6. marca, a to bezprostredne po ich vyhlásení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Nasadili stovky počítačov

Na spracovaní výsledkov volieb sa bude počas volebnej noci podieľať 1 560 ľudí, ktorí použijú 750 počítačov a 310 tlačiarní.

Na spracovanie výsledkov parlamentných volieb použije štatistický úrad Integrovaný volebný informačný systém, ktorý bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb, a to od roku 2013 vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, prezidenta, do Európskeho parlamentu a do orgánov samosprávy obcí a aj na spracovanie výsledkov referenda.

O spracovanie volebných výsledkov prostredníctvom tohto systému prejavila viac ako polovica zo všetkých okrskov – 3 517. Integrovaný systém môže zrýchliť sumarizáciu výsledkov hlasovania, okrem iného totiž umožňuje okrskom vyhotoviť volebnú zápisnicu v elektronickom formulári a vytlačiť ju. Tým sa predíde chybám, ktoré môžu vzniknúť pri fyzickom prepisovaní údajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok