7 vecí, ktoré potrebujete vedieť o parlamentných voľbách

TA3
4.3.2016 20:00

Prečítajte si, kedy budú otvorené volebné miestnosti, čo potrebujete, aby vám umožnili voliť, ako voliť, z koho si môžete vyberať, ale aj to, koľko budú vami zvolení politici zarábať. A koho voliť? Tak to už necháme na vás.

1. Kedy sa voľby začínajú a kedy sa končia?

Volebné miestnosti sú otvorené v sobotu od 7:00 až do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najskôr však o dve hodiny.

2. Čo potrebujete, aby ste mohli hlasovať?

Právo voliť má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov. Keď sa rozhodnete voliť, nezabudnite si občiansky preukaz, ktorým sa musíte preukázať okrskovej volebnej komisii. Ak ho nemáte, nezachráni vás pas. Voliť však nemôžu napríklad väzni, ktorých odsúdili za spáchanie obzvlášť závažného zločinu alebo ľudia, ktorí sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony.

3. Ako hlasovať?

Keď prídete do volebnej miestnosti, ukážte komisii svoj občiansky preukaz. Komisia si vás označí a odovzdá vám hlasovacie lístky strán spolu s prázdnou obálkou s odtlačkom úradnej pečiatky. Prevzatie lístkov potvrdíte podpisom. Hlasovanie je tajné, takže výber urobíte za plentou.

Tam si vyberiete jeden lístok s politickou stranou a ak chcete, zakrúžkujete na ňom maximálne štyroch kandidátov, ktorí sa vám najviac pozdávajú. Vybraný lístok vložíte do obálky a tú potom vhodíte do urny.

Ak sa pomýlite pri krúžkovaní, žiadny problém. Okrsková volebná komisia vám môže vydať čisté lístky ešte raz. Ak nie ste schopný pre zdravotné postihnutie hlasovať sám, oznámte to dopredu komisii. V tom prípade môže s vami za plentu vkročiť aj váš pomocník, ktorý upraví lístky podľa vašich pokynov.

Do hlasovacej schránky hádžete obálku vlastnoručne, len v prípade zdravotného postihnutia môže vhadzovať iná osoba – pomocník, ale v žiadnom prípade nie člen volebnej okrskovej komisie.

Nepoužité lístky si neodkladajte na pamiatku a neberte so sebou domov – od komisie môžete vyfasovať pokutu.

4. Kde hlasovať?

Kde sa nachádza volebná miestnosť vášho okrsku by ste mali vedieť z oznamu, ktorý ste dostali do schránky. Ak vám zdravie nedovoľuje sem prísť, môžete požiadať obec či okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Členovia komisie prídu k vám domov.

Ak ste práve počas volieb mimo miesta trvalého pobytu a máte vybavený hlasovací preukaz, môžete hlasovať v ktoromkoľvek mieste na Slovensku.

5. Kedy budú známe výsledky?

Priebežné výsledky volieb začne zverejňovať štatistický úrad hneď po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou. Podľa odhadov by prvé neoficiálne výsledky mohli byť známe už od 22:40. Priebežné výsledky si môžete pozrieť na našom webe v špeciálnej aplikácii. To, ako bude vyzerať parlament, by malo byť viac-menej známe už v noci.

Definitívne výsledky zverejní štatistický úrad v nedeľu, a to bezprostredne po ich vyhlásení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Pri parlamentných voľbách 2012 bola posledná volebná zápisnica podpísaná až o 15:29 v nedeľu.

6. Kto sa vo voľbách uchádza o hlasy voličov?

O miesto v parlamente bojujú tieto strany: TIP - 1, Strana moderného Slovenska - 2, OĽaNO-NOVA – 3, Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník – 4 (tí však odstúpili z volieb), Šanca - 5, Sme Rodina – Boris Kollár - 6, Strana zelených Slovenska - 7, Koalícia Spoločne za Slovensko - 8, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - 9, VZDOR-strana práce - 10, Most-Híd – 11, SNS - 12, Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia - 13, KSS - 14, SDKÚ-DS - 15, Smer-SD - 16, KDH – 17, SKOK - 18, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - 19, #Sieť - 20, SMK - 21, Priama demokracia – 22, SaS – 23.

Ak si chcete pozrieť kompletné kandidátky aj so všetkými kandidátmi na poslancov, nájdete ich na našej podstránke.

7. Kto sa dostane do parlamentu a koľko bude zarábať?

V slovenskom parlamente bude opäť sedieť 150 poslancov. Budú zástupcami strán, ktoré vo voľbách dosiahli 5 a viac percent. Čím viac percent strana získa, tým viac poslaneckých mandátov dostane.

Do parlamentu sa môžu dostať aj kandidáti na poslancov, ktorí sa na kandidačných listinách svojich politických strán nachádzajú na nižších, zdanlivo nezvoliteľných miestach. Prievan v straníckych kruhoch môže spôsobiť krúžkovanie. Na vstup do parlamentu potrebujú kandidáti najmenej tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre ich politickú stranu alebo koalíciu.

Základný plat poslanca je 1 961 eur. Poslancom patria okrem platu aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1 385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1 615 eur.

K týmto sumám patria aj funkčné príplatky. Tie dostávajú len predseda a podpredsedovia NR SR a predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov. Šéf parlamentu dostáva necelých 498 eur, štyria jeho podpredsedovia po necelých 332 eur. Predsedovia výborov majú k platu navyše takmer 166 eur a podpredsedovia necelých 83 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok