Kto nemôže voliť? Mafiánski bossovia ani vrahovia k urnám nejdú

TA3 TASR
5.3.2016 13:20

Odsúdení mafiáni sú po rokoch opletačiek so zákonom často veľkými znalcami práva. Možno preto ťažko znášajú, že im zákon znemožňuje použiť jeden z nástrojov priamej demokracie – volebné právo.

Kto nemôže voliť? Mafiánski bossovia ani vrahovia k urnám nejdú
SITA/Michal Burza

Černák, Adamčo ani Lojzo čistič

Stovky väzňov v slovenských väzeniach nemôžu vhodiť lístok do volebnej schránky. Dôvodom je, že boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin, alebo sú cudzinci, alebo osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony, alebo ešte nedosiahli vekovú hranicu 18 rokov.

Aspoň jednu z týchto prekážok práva voliť spĺňa 96 obvinených a 1 548 odsúdených.

Znamená to, že známi slovenskí vrahovia, ako Ondrej Rigo, Tibor Polgári, či Alojz Kromka alias Lojzo Čistič a iní, či napríklad známi bossovia podsvetia Branislav Adamčo, Mikuláš Černák, členovia gangu kyselinárov a stovky iných väzňov odsúdených za obzvlášť závažné trestné činy nebudú môcť voliť.

Viacej lákal prezident

Pri parlamentných voľbách 2012 svoje volebné právo využilo takmer 700 väzňov, čo súhrnne predstavuje 8,29-percentnú volebnú účasť. Oveľa vyššiu účasť väzňov prilákali prezidentské voľby, tie dosiahli v slovenských väzniciach 32,42-percentná účasť.

Vo všetkých ústavoch obvinení a odsúdení volia do prenosnej volebnej urny. Ešte predtým si väzni vybavili na adrese trvalého pobytu hlasovací preukaz. V prípade, že väzeň nemal peniaze, väzenie mu na vlastné náklady zabezpečilo hlasovací preukaz.

„Pri výkone volebného práva obvineným a odsúdeným je ústav povinný zabezpečiť účel väzby a účel výkonu trestu odňatia slobody a bezpečnosť zúčastnených osôb," objasnil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok