Chcete volebné lístky na pamiatku? Po novom vám hrozí pokuta

TA3 TASR
5.3.2016 15:07

Čo s ostatnými volebnými lístkami, potom, ako ten vami vybraný vložíte do obálky a vhodíte do urny? Ak ste si ich chceli zobrať so sebou na pamiatku, radšej na to zabudnite.

Chcete volebné lístky na pamiatku? Po novom vám hrozí pokuta
SITA/Ľudovít Vaniher

Vyberte si len jeden lístok

Hlasovanie vo voľbách je vždy tajné a preto volíme za plentou. Vyplnený hlasovací lístok vložíme do obálky a tú do volebnej schránky. Čo so zvyškom lístkov? Časť voličov si ich v minulosti brala domov, to však už oficiálne nesmú.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Za vynášanie nepoužitých lístkov z volebnej miestnosti hrozí pokuta vo výške 33 eur.

Nemôžu vás prehľadať

Vymôcť ju je však ťažké, pokiaľ okrsková volebná komisia na vlastné oči nevidí, že volič lístky vynáša. "Povinnosťou členov okrskových volebných komisií je upozorňovať voličov na povinnosť odkladať nepoužité hlasovacie lístky. Nemajú teda oprávnenie prehliadať voličov a kontrolovať, či nemajú nepoužité hlasovacie lístky pri sebe," uviedlo ministerstvo vnútra.

Situácia sa zmení, ak komisia vidí, že volič odchádza s lístkami v ruke. "Členovia komisie sú povinní ho upozorniť, že sa dopúšťa priestupku. Ak neuposlúchne a lístky neodloží, musia vyhotoviť zápisnicu o podozrení zo spáchania priestupku. Priestupky v takýchto prípadoch bude prejednávať okresný úrad, ktorý môže uložiť pokutu 33 eur," zdôraznilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok