Nehodu záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji zapríčinil ľudský faktor

SITA
2.3.2016 16:58

Polícia ukončila vyšetrovanie tragickej leteckej nehody v Slovenskom raji z júla 2015. Ako informovala Jana Mésarová, krajská policajná hovorkyňa, vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia zastavil z dôvodu jeho neprípustnosti.

Nehodu záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji zapríčinil ľudský faktor
SITA/Radoslav Maťaš

Technický stav bol v poriadku

„Závery znaleckého dokazovania potvrdili, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou tragédie, pod tú sa podpísal ľudský faktor. Príčinou tragédie vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia,“ uviedla Mésarová.

Ako dodala, nikto zo štvorčlennej posádky pri nehode nebol pod vplyvom žiadnych látok, ktoré by mohli ovplyvniť ich myslenie a konanie v čase záchranného letu.

Leteli pomôcť chlapcovi

Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air - Transport Europe sa zrútil v lokalite kláštorná roklina v Národnom parkuSlovenský raj v piatok podvečer 17. júla.

O život počas nehody prišla štvorčlenná posádka, ktorú tvoril 44-ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v
Slovenskom raji Dušan Leskovjanský.

Leteckí záchranári vtedy leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto však nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia.

963_0a000002-c320-d6ee.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok